phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Szeretné tudni, hogy műtét nélkül meggyógyulhat-e nyakfájdalma, hátfájdalma, derékfájdalma, porckorongsérve (gerincsérve), végtagba sugárzó fájdalma vagy kézzsibbadása és lábzsibbadása? Egyeztessen időpontot magasan képzett gyógytornászainkkal vagy reumatológus orvosunkkal!

Manuálterápia

A manuálterápia (a kézzel végzett gyógyító beavatkozások, speciális műfogások rendszere) hosszú évszázadokon át a népi gyógyászat eszköztárába tartozott. Az úgynevezett csontkovácsok remekül értettek a mozgásszervi bajok, a fájdalmak és az elváltozások kezeléséhez. A csontkovács igen hatásosan gyógyította a nyakfájdalmat, hátfájást, váll-, derék- és végtagfájdalmakat.

A manuálterápiát végző gyógytornászok, akik saját mechanikus energiájukat mozgósítják, hasonlóan, mint egy gyógymasszázs során, tapintással állapítják meg a tartó és mozgató rendszer elváltozásait, s különféle fogásokkal kezelik a beteget. E szelíd gyógymód alkalmazásának azért is nagy a jelentősége, mert a háziorvosokhoz forduló betegeknek több mint háromnegyede panaszkodik mozgásszervi problémákra. A nem konvencionális gyógymódok alkalmazásáról szóló jogszabályok lehetővé tették, hogy a manuálterápia a hagyományos orvoslás része legyen. 1987. óta az orvosok és gyógytornászok már Magyarországon is vizsgázhatnak a manuálterápiás elméleti és gyakorlati ismeretekből és alkalmazhatják is a tanultakat.

A manuálterápia alkalmazásakor legalább olyan fontossága van az izmok, izomcsoportok, a tartás és mozgás tapintásos és megtekintéses vizsgálatának, mint magának a manuálterápiának. A mozgást, a tartást károsíthatják, fájdalmassá tehetik a sérülések, az életmód. A görcsössé vált izmok pedig elgyengülnek, elsorvadnak, megnyúlnak. A manuálterápia legfontosabb fogalma az úgynevezett izületi blokk, ami azt jelenti, hogy egy ízület mozgása egy vagy akár több irányba is korlátozottá válhat. Egy idő után a páciens reflexszerűen is kíméli a fájdalmas testrészt, vagy ízület mozgatását. A manuálterápiában igen fontos jelzés lehet a bőr kisereinek kitágulása, a bőr narancsszerű elváltozása, de az izmok elváltozása, feszessé válása is eligazíthatja a manuálterapeutát.

A manuálterápia többféle fokozata ismert a szakemberek előtt. Előfordul, hogy a páciens mozgásszervi- és tartórendszeri problémáján az ún. hirtelen behatás- a manipuláció segít, máskor viszont az ízület kíméletesebb „kimozgatásával"- mobilizálással lehet segíteni, azaz a mechanikus ráhatással ér el eredményt a gyógytornász vagy az orvos. Gyakori, hogy az izmok és a lágyrészek szorulnak manuális beavatkozásra, máskor viszont a csigolyák kisízületeit, vagy a gerinc egyes szakaszait kezeli a gyógytornász.

A mozgásszegény életmód, a rossz testtartás, az ülő életmód, a csontrendszer helytelen terhelése miatt szinte „berozsdásodnak" a mozgás-, és tartószerveink. A napi tíz-tizenkét órát ülőknek pl. a nyakcsigolyáik és a felső háti csigolyájuk közötti rész szűkül be, emiatt fájdalom kísérheti a nyak mozgatását. Ugyancsak a mozgásszegény életmódban, a helytelen tartásban gyökereznek a derékfájdalmak és hátfájdalmak is. A manuálterápia segítségével a mozgást beszűkítő elváltozások időben orvosolhatók. A manuálterápia szelíd és olcsó gyógymód, gyakran az ilyen típusú kezeléssel idejét lehet venni a költségesebb orvosi beavatkozásoknak. A blokkok oldásával például az ízületi problémák többsége megoldható. A manuálterápia során a szakemberek gyakran alkalmaznak kenőcsöket, pakolásokat, olykor szükség van az injekciókra és a bőrrreceptorok ingerlésére is. A manuálterápa hidro- és elektroterápia mellett is gyakran használatos. A manuálterápia fontos kiegészítő eleme lehet a gyógytorna és a masszázs is.

A manuálterápia alkalmazási területei

  • Hátfájdalom, csípőfájdalom, derékfájdalom
  • Könyökfájdalom, végtagfájdalmak
  • Nyakfájdalom, vállfájdalom
  • Izom eredetű mozgáskorlátozottság
  • Kezdődő gerincsérv, porckorongsérv
  • Mozgásszervi eredetű fejfájás

Egyeztessen konzultációs időpontot a manuálterápia alkalmazásában gyakorlott, képzett gyógytornászainkkal.

Manuálterápia

Strukturalis bodywork
A Struktúrális Integrációs Technika segítségével visszaállítjuk az izmok egymáson való elcsúszásának képességét, így azok visszanyerik eredeti rugalmasságukat és erejüket.

Functional Patterns Technika
Az FP technika a fascia lazító technikákra építő, az edzés és a gyógytorna mozgásanyagát használó módszer.

Barvicsenko-féle manuálterápia
A manuálterápia fájdalomcsökkentésre és megelőzésre használt módszer. A terapeuta tapintással állapítja meg a tartó és mozgató rendszer elváltozásait, s különféle fogásokkal kezeli a beteget.

Craniomandibularis terápia
A kezelés során a rágóízület okozta panaszokat gyógyítjuk. A terápia alapja a rágóízület funkciózavarainak felderítése, majd az ízület körül található izomcsoportok egyensúlyának helyreállítása.

Dorn terápia és Breuss masszázs
A két terápia kiegészíti egymást. A Dorn terápia egy manuális ízületi korrekciós technika, a Breuss masszázs pedig egy lazító, lágy, porckorong regeneráló masszázs.

Mulligan-féle manuálterápia
A technika lényege, hogy a fájdalmas, beszűkült ízületi mozgásokat felszabadítsa és segítse azokat egészséges mozgástartományuk visszaállításában.

Osteopátiás repozíció
Az AORT kezelés alkalmazható közvetlenül baleset utáni időszakban is. Célja a túlfeszült izmok ellazítása, a túlfeszülés okozta mozgáskorlátozottság és izomfájdalom csökkentese, megszűntetése.

Pfaffenrot terápia (SRT)
Az SRT különböző reflexek által előidézett gyógymódok és manuális technikák egy időben való használatával gyógyít fejlődésükben elmaradt gyermekeket és központi idegrendszeri sérülteket.

Trigger pont terápia
A Trigger pontok az izmokban tapintható csomócskák, borsó méretű "gumók". A pontot addig tesszük ki mechanikus ingernek, amíg az általa kiváltott fájdalom ill. kisugárzási terület csökken vagy megszűnik.

Typaldos módszer
A Typaldos módszerrel kisugárzó fájdalmak, sportsérülések, krónikus gyulladások, mozgásbeszűkülések kezelhetőek. A módszer különösen hatékony az akut sérüléseknél.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.