phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Az izmok, az inak, ínszalagok és az idegek szempontjából egyre többször hangoztatott fogalom az RSI-szindróma. ( "Repetitive Strain Injury" "ismétlődő megterhelésből adódó ártalmak"). Ez a nagy ismétlésszámmal végzett apró mozdulatok okozta megerőltetés, túlterhelés következményeként kialakuló izom, ín, ideg, és egyéb lágyrész károsodások gyűjtőneve. A gyakran ismétlődő apró mozgások idővel a különböző ízületekben megerőltetést okoznak, amelyek gyulladások, fájdalom kialakulásához vezetnek. Eleinte kisebb, pár nap alatt elmúló fájdalmak jellemzik, amelyek egyre sűrűbben jelentkeznek, majd már akkor is folyamatosan érezzük, amikor nem is dolgozunk: akár éjszaka is felébredhetünk rá. Érdemes komolyan venni ezt a problémát, ha már kialakult ugyanúgy mint a gerinc-panaszoknál a gyógyítása sokkal hosszadalmasabb. Tehát váll, könyök, csukló-fájdalom esetén gondoljunk ennek a veszélyére.

apró mozgások ártalmai

Hogyan előzzük meg az RSI-szindrómát?

  • Rendezzük be úgy a környezetünket és asztalunkat, hogy kényelmesen férjünk hozzá mindenhez, amit állandóan használunk (telefon, billenytűzet stb..)amiket
  • Napi munkánkat óránként, kétóránként szakítsuk meg. Álljunk fel, sétáljunk, végezzünk "mini" tornát. ( a tartós ülés miatt az alsó végtag ízületei is fájdalmassá válhatnak, keringésük romlik, a mozgásra emiatt is szükségünk van)
  • Lift helyett lépcsőn közlekedjünk
  • Váltogassuk a munkafázisokat
  • Ha mégis jelentkezik valamilyen probléma (fájdalom), tilos abban a helyzetben használni az érintett területet, ahol a fájdalmat érzékeljük, a "rádolgozás ugyanis csak súlyosbítja a kialakult ízületi problémát. Ennek megfelelően inkább pihentetni kell az adott területet, és megvárni míg a tünetek megszűnnek.
Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.