phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő

Mi a Satyananda Yoga Nidra ™?

A Yoga Nidra™ szó szerinti jelentése jógikus alvás. Általában pszichikus vagy dinamikus alvásként magyarázzák e szóösszetételt. A Yoga Nidrát az ősi tantrikus tudomány egy igen bonyolult és időigényes technikájának alapján (Nyasa) fejlesztette ki Swami Satyananda Saraswati, a hétköznapi alvás ideje alatt szerzett személyes tapasztalatai és a Tantra által inspirálva. A Yoga Nidrát a mély, szisztematikus ellazulás technikáját, életkortól, vallástól, kultúrától és előképzettségtől függetlenül bárki gyakorolhatja. Univerzalitása hagyományos gyökerei mellett páratlanná teszi a relaxációs és személyiségfejlesztő technikák között.

Hogyan zajlik a Yoga Nidra ™?

A Yoga Nidra™ bizonyos fizikai és mentális előkészületek után kezdődik. Ezek a fizikális előkészületek, mint a savászana (hullapóz, relaxációs póz) helyes felvétele, és a mentális elemek más jógikus meditációs technikákból (Antar Mauna, Kája Szthairjam) felkészítik a testet és az elmét a teljes ellazulásra. A Yoga Nidra™ egy "érzékszervek visszavonása" (pratjáhára) gyakorlat, ideális esetben az érzékszervek visszavonulnak (a hallás is, pusztán a kísérő hangja számára marad egy keskeny csatorna nyitva), ám a tudatosság és a figyelem kitágul. A figyelem a Yoga Nidra™ első szakaszában a különböző testrészeken halad végig. Eközben a mozgató (motorikus) idegrendszer teljes mértékben ellazul, így a test is ellazul. Ennek következtében létrejön tudat leválása az érzékelő-mozgató (szenzo-motoros) idegrendszerről, ami a tudat teljes ellazulását teszi lehetővé. A Yoga Nidra™ nem csak az ellazulást, hanem az agyféltekék harmonizálását, és a személyiség fejlődését is támogatja ellentett párok, imaginatív, archetipikus képek alkalmazása által, amelyek a gyakorlat későbbi szakaszait alkotják.

Milyen hatás várható a Yoga Nidra ™ alkalmazásától?

A Yoga Nidra™ gyakorlása által testünk és lelkünk valóban mély ellazulás-élményben részesül, ami egyrészt kihat személyiségünk egészére és mindennapi életünk minőségére, másrészt a modern stresszel terhelt élet okozta egészségi rizikók oly módon csökkennek, hogy fizikai, pszichés és mentális megküzdő képességünk fejlődik. Védetté válunk számos modern egészségügyi problémával szemben.

Amit még tudni érdemes

A Yoga Nidra ™ gyakorlása hanyattfekvésben, csukott szemmel történik. Amennyiben valaki nem tud 20-40 percet ebben a testhelyzetben feküdni, lehetséges más alternatív testhelyzetben is gyakorolni. A gyakorlat alatt a testhőmérséklet 1-2 fokot is süllyedhet, ezért fontos a külső hőmérsékletnek megfelelően könnyű, vagy melegebb takaróval betakarózni.

A Yoga Nidra ™, mint bármilyen más relaxációs technika is, csak rendszeres gyakorlás hatására hoz eredményeket. Érdemes heti 3-6 alkalommal lehetőleg a nap azonos órájában gyakorolni.

Hatha jóga
A hatha jóga célja a test és az elme megtisztítása, illetve a pozitív és negatív energia közötti tökéletes egyensúly megteremtése, felkészítve ezáltal a gyakorlót a haladó szintű gyakorlatok elvégzésére.


Mozgásszervi jógaterápia
A mozgásszervi jógaterápia során integráljuk a különböző gyógytornaterápiákat és a jóga által kínált testhelyzetek, "ászanák" gyakorlatrendszerét. Célja a jógapózok helyes kivitelezésének elsajátítása.


Yoga Nidra™
A Yoga Nidra™ egy relaxációs technika, melynek segítségével a modern stresszel terhelt élet okozta egészségi rizikók csökkenthetők, ugyanakkor fejlesztehtő fizikai, pszichés és mentális megküzdő képességünk.
Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.