phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A testet behálózó fascia különleges része szervezetünknek. Mindenhol megtalálható, összeköti egymással a szerveket, a sejteket, illetve nélkülözhetetlen alapja testi működéseknek. Fájdalom, mozgáskorlátozottság, ízületi mozgásterjedelem csökkenés, neurológiai panaszok/zavarok minden esetben a fascia hálózatos rendszerét is érintik.

Fasciarendszerrel első alkalommal kb. 25 évvel ezelőtt kezdtek el foglalkozni, a fascia tudomány az elmúlt években, évtizedekben mutatta a legnagyobb fejlődést. Kutatók vizsgálták/vizsgálják ennek a rejtélyes hálónak a működését és az elmúlt években, évtizedekben nagyon hasznos, a gyógyítás és prevenció részére nélkülözhetetlen információkhoz, ismeretekhez juttatták a szakembereket.

A fasciaháló deformációjának (ezt nevezzük disztorziónak) megszüntetésére, gyógyítására Dr. Sephen Typaldos hosszú évek alatt kifejlesztett egy sajátos, és különösen effektív kezelési formát, az ún. Typaldos módszert. Megállapította, hogy számos panasz, probléma hátterében a test minden részén megtalálható fascia szövete alakul át, amelyben nagyon sok fájdalomérző receptor van. Az átalakulás eredménye a fájdalom, mozgásbeszűkülés, izomerő csökkenés és egyéb negatív panaszok megjelenése. Mindezek a fascia elváltozások speciális manuális technikával eredményesen megszüntethetők és visszaállíthatók a fiziológiás szöveti viszonyok.

Milyen területen lehet alkalmazni a Typaldos módszert - FDM terápiát ?

A Typaldos módszerrel kisugárzó fájdalmak, sportsérülések, krónikus gyulladások, mozgásbeszűkülések kezelhetőek. A módszer különösen hatékony az akut sérüléseknél. Egy baleset utáni sérülésnél az FDM egy gyors gyógyulási folyamatot tud biztosítani. Mivel a fascia az egész testben megtalálható, ezáltal sok panasz, probléma egészen új megvilágításban orvosolható és nagyon hatékonyan gyógyítató.

Leggyakoribb panaszok

 • Kisugárzó deréktáji panaszok
 • Migrén, fejfájás
 • Teniszkönyök, golfkönyök
 • Ízületi kopások
 • Nyaki panaszok
 • Sportsérülések (rándulás, húzódás, zúzódás) stb.
 • Izomfájdalmak
 • Ischiász

A kezelés menete

Hogyan zajlik egy kezelés a Typaldos módszerrel? Mennyi ideig tart, hány alkalommal és milyen gyakran kell részt venni kezelésen?

A Typaldos módszer egy mély masszázshoz hasonlítható. A terapeuta a kezével dolgozik, kezeli a fasciát, az izomzatot, az izmok közötti sövényeket. Ez többnyire kellemes, de a letapadt területeken fájdalmas lehet. Közben a páciens - rásegítve a terapeuta által kifejtett ingerre - meghatározott, aktív mozgást is végez.


Egy kezelés 55 percet vesz igénybe. A kezelést általában a problémás területen kezdjük, de a terapeuta dönti el, hogy hol kell “belenyúlni a rendszerbe” ahhoz, hogy a kellő hatást elérjük. Így ne csodálkozzunk, ha a térdünk fáj, de a bokánkat kezeli a gyógytornász. A test struktúrális integrációja akkor lesz teljes, ha az egész testet végig kezeltük. A lokális fájdalmaink illetve ízületi problémáink előbb megoldódhatnak, de nem javasolt abbahagyni a kezelést a harmadik vagy negyedik alkalomnál.


Heti egy alkalommal érdemes a terápiára járni.

Milyen kezelési reakciókra kell számítani a Typaldos kezelése közben és a kezelést követő napokban?

A kezelést követő napokban a bőr nyomásérzékeny lehet, esetenként véraláfutás jelentkezhet,ami néhány nap alatt elmúlik.
A kezelést követően azonnal "megkönnyebbülés érzés"-ről számolnak be a páciensek, ami a feszült, görcsös izomzat lazulásának és az izmok egymáshoz viszonyított tónus-eloszlás rendeződésének köszönhető.

Ellenjavallat

 • fertőző betegség, lázas állapot
 • nem beszámítható viselkedés
 • bőrbetegségek
Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.