phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Hozd ki a legtöbbet struktúrális bodywork-ből

 

Mire számíthatsz a struktúrális bodywork-től


Fascial Release For Structural Balance Technika / Struktúrális Integrációs Technika

A fascia egy olyan kötőszövet, amely több rétegbe rendeződve háromdimenziós hálót alkot, körbe öleli és elválasztja egymástól az izmainkat és izomcsoportjainkat, zsákszerűen beburkolja szerveinket, kialakítja a testkontúrunkat és a mozgás során a szövetek egymáson való elcsúszását biztosítja. Legfőbb jellemzője a rugalmasság és az adaptációra való képesség. Mozgásszegény életmód, túlterhelés vagy trauma hatására a szövetek viszkozitása csökken, elcsúszási képességük megváltozik, letapadhatnak. Az egyes izmok fasciájának - kötőszöveti tokjának blokkolódása kihat a távolabbi myofasciális területre, ahol rövidülés vagy megnyúlás jön létre. A testünket körbeölelő háromdimenziós fascia-háló tónusának változása az egész mozgató szervrendszerre kihat, befolyásolja a csontok és ízületek helyzetét, stabilitását. A szövet fájdalomérző képessége nő, merevebbé válik, elaszticitásából sokat veszít, ez pedig hatással van a fascia által körülpólyázott harántcsíkolt izomra is. Abban spazmus (izomfeszültség), ezáltal pedig fájdalom keletkezik.

Mire jó az FRSB Technika?

A Fascial Release For Structural Balance (FRSB) Technika visszaadja a fascia rugalmasságát és alkalmazkodó képességét. A kezelés során megszűntetjük a fasciában keletkezett feszültségeket, letapadásokat. Ezáltal visszaállítjuk az izmok egymáson való elcsúszásának képességét, így azok visszanyerik eredeti rugalmasságukat és erejüket. Ennek eredményeképp az ízületek visszanyerik optimális helyzetüket, stabilitásukat. A fasciában futó érrendszerre hatva pedig javul a vérkeringés. Az egészséges fascia-hálózat biztosítja, hogy a kívánt fizikai teljesítményt meg tudjuk valósítani.

Kinek ajánlott az FRSB Technika?

Az FRSB technika mindenkinek ajánlott, aki a túl kevés vagy túl sok mozgás hatására fájdalmat érez, illetve testtartásában vagy ízületeinek állásában elváltozást észlel.

A kezelés menete

Hogyan zajlik egy kezelés az FRSB Technikával? Mennyi ideig tart, hány alkalommal és milyen gyakran kell részt venni kezelésen?


Az FRSB Technika egy mély masszázshoz hasonlítható. A terapeuta a kezével dolgozik, kezeli a fasciát, az izomzatot, az izmok közötti sövényeket. Ez többnyire kellemes, de a letapadt területeken fájdalmas lehet. Közben a páciens - rásegítve a terapeuta által kifejtett ingerre - meghatározott, aktív mozgást is végez.
Egy kezelés 55 percet vesz igénybe. A kezelést általában a problémás területen kezdjük, de a terapeuta dönti el, hogy hol kell “belenyúlni a rendszerbe” ahhoz, hogy a kellő hatást elérjük. Így ne csodálkozzunk, ha a térdünk fáj, de a bokánkat kezeli a gyógytornász. A test struktúrális integrációja akkor lesz teljes, ha az egész testet végig kezeltük. A lokális fájdalmaink illetve ízületi problémáink előbb megoldódhatnak, de nem javasolt abbahagyni a kezelést a harmadik vagy negyedik alkalomnál.
Heti egy alkalommal érdemes a terápiára járni.

Milyen problémák kezelhetők az FRSB Technikával?

 • talp és boltozatok eltérései
 • boka, bokasüllyedés, traumák
 • vádli: izomfájdalmak, achilles-ín feszesség
 • térd: X, O láb, térdfájás, térdkalács rendellenes helyzete, beszűkült ízületi mozgástartomány, fájdalmas ízületi mozgás, trauma
 • comb: izmok feszessége, túlnyúlt, tónustalan állapota, izmok tapadásának fájdalma
 • csípőízület: beszűkült ízületi mozgástartomány, fájdalmas ízületi mozgás, trauma, műtét utáni állapot, túl feszes izmok
 • gerinc: fájdalom, testtartás probléma, sérülés, túlterhelés, gerincferdülés, m. Scheuermann, ...stb.
 • mellkas: deformációk , légzési probélma
 • vállízület: rendellenes helyzet, beszűkült ízületi mozgástartomány, fájdalmas ízületi mozgás, trauma
 • karba vagy lábba sugárzó fájdalom
 • ganglion
 • nyak problémák,
 • fejfájás


Ellenjavallat:

 • fertőző betegség, lázas állapot
 • nem beszámítható viselkedés
 • bőrbetegségek
Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.