phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A Shiatsu japán kifejezés, szó szerint ujjnyomást jelent (shi = ujj, acu = nyomás). A testre kifejtett nyomást az ujjakkal, a tenyérrel, és olykor az erő fokozása miatt a könyökkel, a térddel, lábfejjel és a talppal végezzük. A jógához és más módszerekhez hasonlóan nyújtó, feszítő valamint lazító gyakorlatokat is alkalmazunk, ami növeli a rugalmasságot. A Shiatsuról elmondható, hogy egyfajta kombinációja az akupunktúrának és a masszázsnak, habár mégsem masszázs.

A Shiatsu működése a kínaiul csí-nek, japánul kí-nek nevezett Élet Energia áramlásán alapul, amely a test specifikus csatornáin, energiavezetékein kering, a test felszínének közelében. Hálózatának nyomvonalait nevezzük meridiánoknak, amelyek bizonyítható kapcsolatban állnak fizikai szerveinkkel, érzelmi, lelki és szellemi hogylétünkkel. A belső szerveket és tevékenységüket energetikai értelemben tizenkét meridián, egész pontosan hat pár energiavezeték köti össze, ezekben kering a kí.

A kínaiak és a japánok szerint a test és a lélek egyetlen összefüggő egész, ezért kilátástalan a részterületek külön gyógyítása. A Shiatsu az egyes szervekhez és funkciókhoz tartozó pontok együttesét nevezi meridiánhálózatnak, és a hálózatot, mint rendszert kezeli. A meridiánok kezelése több évszázad gyógyítóinak keze alatt tökéletesedett. A meridián szó jelentése: a szövet egy szála, illetve: valami, ami összekapcsol. A meridiánok csatornáin át áramlik a kí. A kí tápértéke adja az erőnket amennyiben képes átjárni az egész testet. A meridiánok a zárt kört alkotó vízvezetékrendszerekhez hasonlíthatók. A kí úgy kering a zárt hálózatban, akár a víz a zárt kört alkotó csatornarendszerben. A vízbe hullott ágak, kövek és sziklák, a falevelek, hordalékkúpok, megannyi akadály, amely eltorlaszolhatja útját. A víz ugyan továbbfolyik, ám kényszerűségből rendellenes utat keres, az akadály egyik oldalán földuzzad, a másikon túl kevés folyik tova. A különbség a két oldal vízellátása között annál szembeötlőbb, minél nagyobb, illetve minél tovább áll fenn az akadály. Hasonlóképp, ha meghagyjuk az energia megakadását előidéző okokat, energetikai állapotunk egyensúlya felborul, a szervezet gyengül. A pangások és túlcsordulások pontjai az elzáródásoknál tapintással jól érzékelhetők. Minthogy nem fizikai struktúráról van szó, a halál után nem lelhetők fel a testben. A halállal ugyanis megszűnik a test addigi energetikai rendszere. Mindegyik meridián szorosan köthető a nagyobb szervekhez, illetve a szervezet működésének bizonyos összetevőihez. Belső szerveink tehát szoros összeköttetésben állnak a megfelelő meridiánokkal. Ha minden csatorna szabad, és nincsenek benne torlaszok, az energia sem pang. Ha a kí szabadon áramlik, minden energiaszinten kellemes vibrációt érzünk.

A testben áramló kí akadozásának és hiányának tünete a fáradtság, a fizikai fájdalom, a búskomorság, az érzelmi zaklatottság, a sokféle merevség és a fejfájás, illetve számos hasonló, mindennapossá váló vészjel. A belső szervek vagy a szervezet silány energetikai állapota rossz hatással van az idegrendszerre és a lélekre. Természetesen ennek a fordítottja is igaz. Ha a zaklatott lelkiállapot sokáig nem csillapul, és sem szellemileg, sem lelkileg nem találjuk a nyugalmunkat, fizikai testünk reagál, az állandó sokkhatás megbetegíti. Az évek előrehaladtával az érzelmi és lelki sémák egyértelműen összekapcsolódnak bizonyos szervekkel és meridiánokkal, ezért a szervek és energiacsatrnák az ismétlődő hatásokra egyre érzékenyebben reagálnak. A meridiánokon találhatók az akupunktúra-pontok, azaz a cubók, ahol az energia élénkebb a szokottnál. Miközben az energia körútját követjük a meridiánokban, óhatatlanul érintjük ezeket a pontokat. Ha az egyik meridián egyensúlyi állapota megbomlik, és valahol elakad a kí, egy másik ponton feltétlenül túltelítettség tapasztalható.

Japánban inkább megelőző céllal használják a shiatsu-t, mint gyógyításra. Nyugaton főként akkor, ha a modern orvostudomány már csődöt mond, bár lassacskán megelőző szerepét is kezdik értékelni. Milyen állapotokon segít a shiatsu? A shiatsu az ember energetikai renszerét befolyásolja, ezért sok minden ellen jó, de különösen nagy hasznát vehetjük a következő esetekben:

 • Ízületi gyulladások
 • Hátfájdalmak
 • Érzelmi nehézségek
 • Fejfájás, migrén
 • Álmatlanság
 • Rendellenes bélműködés (veleszületett érzékeny bélrendszer okozta tünetek vastagbélgyulladás, székrekedés, hasmenés)
 • Menstruációs gondok (heves vérzési időszakok, vérzést megelőző kellemetlen-ségek)
 • Izomfeszültség
 • Szaporodási problémák (méhnyálkahártya-gyulladás, daganatok)
 • Légzési nehézségek (asztma, hörghurut, makacs mellkasi fertőzések)
 • Stressz-betegségek és stresszel összefüggő zavarok
 • Arcüreggyulladás
Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.