phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Természetgyógyászat és a modern pszichoszomatika

A természetgyógyász módszerekkel kapcsolatban mai napig érzékelhető –szerencsére egyre kevésbé-, egyfajta vonakodás, bizalmatlanság, holott az orvostudomány fontos részét alkotja, főleg a megelőzést és az utókezelést illetően. Ezen módszerek a szervezet saját, öngyógyító mechanizmusát aktiválják, természetben előforduló anyagokat és természeti tényezőket alkalmaznak. Az embert egységes egésznek tekintik: a test, a lélek és a szociális szféra egyaránt fontos tényező az egészségünk szempontjából. E tekintetben gondolkodásmódja rokon a huszadik század első felében megjelenő pszichoszomatikus orvoslás holisztikus szemléletével.

Ép testben, ép lélek – tartja a mondás, nem is véletlenül, hiszen egy fiatal tudományágnak, a pszichoneuro-immunológiának köszönhetően, ma már azt is tudjuk, hogy lelki állapotunk miként tudja sejtszinten befolyásolni immunrendszerünket, s ez által egészségi állapotunkat. Az immunológiai kutatásokból kiderült, hogy az immunrendszer idegrendszer fennhatósága alatt áll. Elsősorban az érzelmek átélésében szerepet játszó agyi központok (pl. hipotalamusz) hatnak az immunrendszerre. A betegségek multikauzalitásának felismerése nyilvánvalóvá tette a lelki okok jelentőségét a betegségek kialakulásában.

A reflexológiáról pár szóban

A természetgyógyászati módszerek sorában a reflexológia (reflexzóna masszázsok tudománya) igen fontos helyet foglal el. A reflexológia hatásmechanizmusát illetően több elmélet is elterjedt, hiszen egy empirikus, azaz tapasztalati tudományról van szó. A szakemberek abban azonban egyetértenek, hogy testünk több pontján, a bőrünkön érzékeny területek vannak, amelyek reflexes úton összeköttetésben állnak szerveinkkel. Ezeknek a pontoknak, zónáknak az ingerlésével reflexhatás váltható ki a test idegvégződései és/vagy energiapályák révén. Népszerűségének, elterjedésének számos oka van: a masszázs az egyik legősibb technika, az ember fejlődésével egyidős.

Évezredek óta használták gyógyításra, fájdalomcsillapításra a dörzsölő, kenő, gyúró, nyomkodó, csipkedő mozdulatokat. A reflexológia nyomai felismerhetők Egyiptomban, Kínában, Indiában, Mezopotámiában, valamint az ősi maya, azték, és inka civilizációkban. A láb mindig kéznél van, a jól körülhatárolt reflexzónák jelzik az egyes szervek visszatükröződését, és bizonyítottan hatnak a szervre.

A reflexzóna masszázs a szervezet egészére hat: pihentető, lazító, hangulatjavító, stresszoldó hatású, ami rohanó világunkban létfontosságú. Fontos szerepe van a testi és lelki egészség megőrzésében, általa nő a teherbíró képesség. Már elég korán megállapítható a betegségre való hajlam, a talp már jelez, amikor a páciens még panaszmentes. A masszázs közben lehetőség nyílik a páciens meghallgatására, életviteli tanácsok adására, vagyis az esetleges betegségkeltő „pszichés gócok” oldására, megszüntetésére.

A reflexológia hatásai

 • Alkalmas a szervezet méregtelenítésére
 • A betegség okát szűnteti meg, mozgósítja a szervezet öngyógyító erőit
 • Erősíti az immunrendszert
 • Az egész szervezetet harmonizálja
 • Növeli az állóképességet
 • Bármikor alkalmazható, napszaktól függetlenül
 • Elősegíti más módszerek hatékonyságát
 • Többnyire fájdalommentes, bár az érzékeny zónáknak jelzésértékük van
 • Serkenti a vérkeringést a nyirokkeringést
 • Lazító, feszültségoldó, fájdalomcsillapító, méregtelenítő, harmonizáló hatása van
 • Nincs mellékhatása
Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.