phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Az Autonóm Osteopátiás Repozíciós Technika lényege

Rövidítése: AORT, jelentése: Autonome Osteopathische Repositionstechnik, melyet Raphael van Assche, belga terapeuta fejlesztett ki a 1980-as években.

Az Osteopátiás Repozíciós Technika célja

Az AORT módszert a túlfeszült izmok ellazítása, a túlfeszülés okozta mozgáskorlátozottság és izomfájdalom csökkentese, végső eredményként ezek megszűntetése érdekében végezzük.

A kezelés felépítése

Az AORT három egyenként ismert elemet kombinál

  • A kezelés alapja az Osteopathia, amely az ízületek, izmok, szalagok mozgékonyságának visszaállítását célzó átfogó szemléletű módszertan
  • Az autonómia azt jelenti, hogy az AORT alkalmazásánál a test önállóan végzi a helyreállítást miután a terapeuta megfelelő pozícióba hozta.
  • A repozíció ebben a terápiában egyrészt „újra pozícionálást”, másrészt „helyreállítást” jelent. A kezelés során alkalmazott, amúgy fájdalommentes helyzet éppen az a testhelyzet, amelyből az izomfeszülés kialakult. A helyreállítás folyamatát a terapeuta ebből a testhelyzetből indítja meg. Ez a “hasonlót a hasonlóval” kezelni elv, amit a Homeopátiából is ismerhetünk.

AORT az Osteopátián belül egy finom kezelési módszer, amely nem az ízületek gyors, manipulatív kimozgatásával – „ropogtatásával” dolgozik, hanem lassan, biztonságosan az izmokon keresztül “visszaprogramozza” a proprioceptiv- tehát a test önmagát érzékelő rendszerét.

A kezelés menete

A kezelés során a pacienst a terapeuta passzívan egy fájdalommentes testhelyzetbe hozza, amit 90 másodpercig kell megtartani. Közben a kezelő kitapintja az érintett izom tenderpontját, ami egy duzzadt, fájdalmas, kemény zóna az izomszövetek között. Ezen a ponton keresztül finomítható a beállítás, és kontrollálható az izom ellazulása.

Az AORT alkalmazási területei

Mivel a kezelés mindig fájdalommentes, sok előnye és javallata van

  • Alkalmazni lehet akut traumás esetekben, közvetlenül a baleset utáni időszakban, ahol a nagy kiterjedésű mozgások még tiltottak
  • Osteoporosis - csontritkulás esetén, amikor a manipuláció – az ízületek hirtelen mozdulattal történő helyretétele kontraindikált
  • Nyaki kezeléseknél, mivel ezen az érzékeny területen a manipulációs fogások egyébként is csak különleges esetekben javallottak. Az AORT kezelés ezen a területen is maximális biztonsággal végezhető
  • Váll degeneraciós elváltozasainál, melyek mozgásbeszűküléssel es fájdalommal járnak
  • Kis- es nagyízületek korrekciója

Az AORT kezelési módszer nagy előnye közé tartozik, hogy gyakran ismételhető és a páciens már a kezelés alatt javulást érez.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.