phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Lúdtalp kezelés

Lábboltozat, sarokbedőlés, talpi fájdalom diagnosztikája, tanácsadás, pedobarográfia, lúdtalpbetét, cipőméretvétel ...

Nincs még egy olyan területe az ortopédiának, amelyről annyit beszéltek, írtak volna, amiről annyit vitatkoztak volna, mint a lúdtalpról. Bár nagyon gyakori eltérés és túlnyomó része nem igényel ellátást, mégis az ideálistól való eltérés ennél az egyszerű lábproblémánál „veri ki a biztosítékot“ a legtöbb szülőnél, emiatt keresnek fel aggódva ortopéd orvost legtöbben.

A cél, hogy a gyermek vizsgálata után legyen idő beszélgetni a talp feljődésénének átlagos, természetes rendjéről és az bemutassuk az ok-okozati viszonyokat. Tisztázzuk a célokat, megértetjük a reális és eloszlatjuk az irreális félelmeket is.

Azon ritka esetben, amikor a láb deformáltsága igen súlyos vagy kifejezett panaszok vannak, a célszerű cipők (szupináló sarkú cipők) és egyedi betétek (Starflex, aktív sajka junior) alkalmazása mellett lehetőség van egyszerű minimál invazív (calcaneostop-technika) vagy összetettebb műtéti javallat felállítására is.

Dongaláb kezelése

Dongaláb-blog, Ponseti módszer, redressziós gipszelés, Achillotomia helyi érzéstelenítésben. Visszaromló, operált, komplex dongaláb konzervatív és műtéti kezelése ...

A dongaláb kezelésben alkalmazott technika az ún. Ponseti techinka a jelenleg ismert leghatékonyabb kezelési módszer. A módszer kifejlesztője Ignacio Ponseti spanyol orvos volt, aki 1943-tól 2009-ben bekövetkezett haláláig az egyesült államokbeli Iowában dolgozott.

Korai korrekciós hatékonysága – azaz a teljes korrekció elérése – 95-100 százalékos.

A kezelésben a folyamatos, hétről hétre történő, szünet nélküli speciális gipszeléstechnikának (1), a korai Achilles-ín műtéti hosszabbításnak (2) és a korrekciót fenntartó sínezetnek (3) van kiemelt jelentősége. Így együtt jelentik a módszert. Egyes elemeinek kiragadása vagy elsajátítása még nem jelenti a helyes alkalmazást. Értelemszerűen nem is garantálja a fenti magas gyógyulási arányt. A technikát 2005-ben kezdte el az elsők között Magyarországon Dr. Szabó Miklós Károly, 2012-ben Ponseti intézetében 1 hónapot töltve gyarapította ismereteit elsősorban gyakorlati téren.

A módszer alkalmazható újszülött dongalábas kiscsecsemőkön, de működik idősebb gyermekeken is, sőt olyan kis betegeken is akiken korábban kiterjedt sebészi feltárást végeztek és lábuk visszaromlott. Az ideális vizsgálati időpont a csecsemő 2-3 hetes kora.

Kóros tengelyállások, végtaghossz különbség kezelése

(X-térd, O-láb, fejlődési rendellenesség) kezelési terv készítése, tanácsadás, műtéti ellátás, növekedésbefolyásolás, hídlemez, eight plate, külső fixateur ...

A leggyakoribb játszótéri megfigyelésektől: hű, a gyermeknek mekkora O lába van” a nagyobb leányok jellegzetes X térd eltéréséig ide tartoznak azok az állapotok, amikor az adott végtag tengelyállása valahogy eltér az átlagostól. Szerencsére ezek az állapotok csak 1-2%-ban takarnak kóros eltéréseket. Ezeknek a kezelése viszont szinte minden esetben komoly, fegyelmezett munkát, együttműködést kíván akár műtéti, akár konzervatív eszközökről van szó. A megfigyeléstől kezdve a korszerű sín, ortézis-terápián át a legmodernebb minimál invazív, kis feltárással végzett műtéti beavatkozásokig terjed az elérhető eszközök tárháza. Ezen eltérések kialakulását sokkal könnyebb megelőzni és időben kezelni, mint felnőttkorban egy már kialakult deformitást helyrehozni.

Azoknak a gyermekeknek az ellátása, akiknek már születésüktől kezdve valamilyen fejlődési rendellenesség, valamilyen rendszerbetegség, esetleg baleset miatt az egyik végtagjuk rövidebb, vagy hosszabb (nagyon nem mindegy!) komoly feladat elé állítják az ortopéd orvost. Az ilyen állapotoknál fontos megtalálni az okot, és igen összetett komoly számolást is igénylő taktikai tervet kell készíteni. Itt nem elég azt tudni, hogy mennyi is a pontos különbség, azt is tudni kell, hogy mennyi lesz, mire a gyermek befejezi a növekedést. Ezt követően nyíltan kell beszélni a deformitás kezelési lehetőségeiről, mely magában foglalja a konzervatív lehetőségeket (cipőmagasítás, protetizálás) az úgynevezett átmeneti növekedés-gátlást (hídlemez, eight plate, csavaros technika) a végleges növekedéslezárás (epiphyesodesis) vagy éppen a műtéti hosszabbítást (fixateur externe, Ilizarov, Monotube). Itt is szeretnénk reális alternatívákat mutatni a hozzánk fordulóknak.

Születés utáni tartási rendellenességek kezelése

láb, térd, csípő, gerinc vonatkozásban; ferdenyaktartás, torticollis kezelés, asszimmetria, felcsapott láb ...

Olyan látható eltérésekről van szó, amelyek nagyrésze egyébként beavatkozás nélkül is spontán javulást mutat, de a szülő informálása ebben az esetben különösen fontos. A szülés utáni néhány hét végigizgulása nagyon megterhelő feladat és nem segít sem a kis jövevény beilleszkedésében, sem a szoptatásban, sem az összeszokásban. Néhány alkalmas, világos mondat általában elegendő ahhoz hogy minden megfelelő mederbe kerüljön. Néhány eltérés például a ferdenyak-tartás (torticolllis) viszonylag sürgős gyógytornakezelést igényel.

Perthes kór kezelése

combfejelcsúszás konzervatív és műtéti kezelése ...

Ezek a betegségek átfogják a klasszikus gyermekortopédia tárgykörét. Részben a már említett eltérések tartoznak ide, részben olyan, valóban a növekedés során kialakuló betegségek, amelyek nagyrészét jó időben elcsípve, megfelelő mederben tartható lefolyásukkal nem jelentenek a későbbiekben életminőséget érdemben befolyásoló állapotot. Ide tartoznak a különböző csontosodási zavarok és „neves“ betegségek: Perthes, Schlatter, Shincz, Scheuermann vagy specális, növekedés lezáródásakor jeletkező betegségek mint például az ismeretlen eredetű combfejelcsúszás (epiphyseolysis capitis femoris, SCFE). Egy részük konzervatív eszközökkel, mások rutin vagy különleges műtéti eljárással kezelhető/gyógyítható.

Scoliosis, m. Scheuermann kezelése, diagnosztika

Gerincferdülés, Scheuermann, csigolyaelcsúszás (lysthesis) és csigolyaívszakadás (lysis), fűzőkezelés ...

A serdülő gerinc jelen életformánk következtében sokkal erősebb hatásoknak van kitéve, mint bármikor korábban. A nagyobb méretű táskák, a sport kívánatos mértékének csökkenése, a koncentrálást igénylő feladatok, tanulnivalók megnövekedett mennyisége egyre nagyobb súlyt helyez a fejlődő gerincre. Sem a betegségektől való túlzott félelem, sem lebecsülésük nem visz előre. Rendelésemen a “megijesztett” szülők és gyermekek kaphatnak pontos állapotfelmérést értékelést és tanácsokat. Eszköztárunkban a speciális Schroth-terápia, a korszerű fűzőkezelés, és – kapcsolataink révén – a legkorszerűbb műtéti kezelés is szerepel. A gerinc oldalirányú görbülete, latinul scoliosis és az oldalirányból látható görbületek kóros növekedése a Scheuermann betegség egyaránt jól kezelhető a fenti módszerekkel.

Muccopolysacharidosis kezelése

Tárolási betegséggel rendelkező betegek ellátása (Lisosomal Storage Disease LSDs), tanácsadás ...

Van egy nagyon különleges betegcsoport, olyan gyermekek akik szervezetében bizonyos enzimműködés hiánya miatt felhalmozódnak a szervezetet normális működésében, növekedésben akadályozó anyagok. Különleges betegek, különleges mozgásszervi eltérésekkel. Néhányuk számára elérhető az igen költséges enzimterápia. A fenti betegség ritkasága miatt alig van orvos akinek tapasztalata lenne ellátásukkal. A magyar MPS-társasággal való kapcsolat révén Dr. Szabó Miklós Károly több kis betegre rálát. A mozgásszervi panaszok jó része kezelhető, más részükön csak kicsit tudunk változtatni. A deformitások kezelésének ortopédiai meghatározásában, a kezelési terv felállításában tudunk segíteni.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.