phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Hazánkban a lakosság nagy százaléka szenved nyak-, hát-, derékfájdalommal súlyosabb esetben ehhez társulva felső-, alsóvégtagi fájdalommal esetleg zsibbadással. Az esetek többségében ezek a gerincfájdalmak kiújuló jellegűek, ami azt jelenti, hogy gyakran a fájdalom néhány nap esetleg egy hét után enyhül vagy átmenetileg megszűnik, de később hosszabb-rövidebb szünet után ismét megjelenik idővel egyre erőteljesebb és tartósabb tünetet okozva. Az esetek hátterében számos kiváltó okot lehet megnevezni.

  • Mozgásszervi okok (mechanikai eredetű fájdalmak): degeneratív elváltozások (kisízületi kopások), porckorong rendellenességek (porckorongsérv, porckorong kiboltosulás), izomelváltozások (izomgyengeség, izomrövidülés, Trigger pontok megjelenése), csigolyák helyzetének megváltozása (ízületi blokkok)
  • Egyéb okok: tumor, gyulladás, fertőzés, belső szervi gyulladások.
    Ezek ismeretében fontos a megfelelő mozgásszervi vizsgálat elvégzése mely nagy segítség a differenciált diagnosztikában.


A McKenzie módszer és megalkotója


A módszert egy új-zélandi gyógytornász-gerincterapeuta Robin McKenzie dolgozta ki a gerincproblémák speciális vizsgálatára és kezelésére. A módszer lényege, hogy a páciens mozgásvizsgálatát elvégezve képet kaphatunk a lehetséges kiváltó okról és azt célirányosan a megfelelő gyakorlatokkal kezelni tudjuk.

A terápia lényege, hogy a vizsgálat során megfelelően kiválasztott gyakorlatot a páciens önállóan rendszeresen végzi, és ezzel képes önmaga befolyásolni fájdalmát és az elváltozás kimenetelét. A speciális feladatok mellett később kiegészül a terápia célzott gyógytorna gyakorlatokkal, ergonómiai tanácsokkal, melynek célja az esetleges kiújuló fájdalmak megelőzése. A módszer lehetőséget adhat arra, hogy a páciens akár elkerülje az esetleges műtéti beavatkozást is.


Milyen panaszok esetén alkalmazzuk a vizsgálatot?

  • nyaki, háti vagy derékfájdalom
  • kisugárzó jellegű végtagfájdalmak, zsibbadásérzetek
  • bizonytalan eredetű, kisugárzó jellegű mellkasi-, hasi-, alhasi-, lágyék-, genitália fájdalmak
  • tartós fájdalmat kísérő végtagi izomgyengeség, izomsorvadás, érzészavarok

 

Mi történik a McKenzie mozgásvizsgálat során?


Az első vizit során a terapeuta már a páciens szobába lépésekor elkezdi a vizsgálatot azzal, hogy megfigyeli a páciens testtartását, járását, ülését, helyzetváltoztatását. Ezt követően alaposan kikérdezi fájdalmáról, esetleges kisugárzó tüneteiről. Kérdései célirányosan a fájdalom jellegére, helyére, intenzitására, gyakoriságára irányulnak, majd a mindennapi életben használt testtartásról, terhelésről, pihenőhelyzetekről és azok fájdalomra gyakorolt hatásairól informálódik.

Ezt követően a terapeuta egy speciális mozgásvizsgálatot végez melynek során a páciens különböző mozdulatokat ismétel bizonyos testhelyzetekben, miközben folyamatos visszajelzést ad a mozgásnak a fájdalomra gyakorolt hatásáról. A visszajelzések alapján a terapeuta képet kap a lehetséges kiváltó okról, így kiválasztja a megfelelő személyre szóló kezelési programot, illetve ha szükséges az egyéb kiegészítő terápiás módszereket.

McKenzie mozgásterápia


Amennyiben a fájdalom mechanikai eredetű a terapeuta kiválasztja a megfelelő személyre szabott mozgásprogramot, amit az elkövetkező néhány napban a páciens önállóan ismétel a terapeuta által meghatározott ismétlésszámmal és gyakorisággal. A megfelelően végzett gyakorlatoknak akár néhány nap után érezni lehet a jótékony hatását, ehhez azonban szükséges betartani a terapeuta instrukcióit a mindennapi életben végzett mozgások tekintetében is. A következő vizitek alkalmával a terapeuta folyamatosan felméri az aktuális mozgásállapotot, változásokat és ennek fényében változtatja a további kezelést.
  

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.