phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Mi a Manuálterápia?

A manuálterápia a mozgásrendszer működészavarainak diagnosztizálására  és kezelésére szolgáló módszer. Célja a mozgásszervi funkciók megbomlott összhangjának helyreállítása, a mozgás javítása, fájdalomcsillapítás. Elsősorban sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások miatt kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések és problémák kezelésére szolgál, valamint reverzibilis (visszafordítható) mozgásszervi betegségek, akut és krónikus panaszok esetén is alkalmazható.
 

Mi történik manuálterápiás vizsgálat és kezelés során?

- Anamnézis felvétele: A manuálterápiás vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, melynek során a terapeuta alaposan kikérdezi a pácienst mozgásszervi panaszairól, a kórelőzményekről, egyéb betegségeiről. Amennyiben van orvosi lelet, illetve képalkotó eljárással készült felvétel (Rtg, MR, CT, UH)  a terapeuta azt is megnézi.


- Manuális mozgásszervi vizsgálat: A kikérdezés után egy mindenre kiterjedő mozgásszervi vizsgálat következik, melynél a páciens alsóneműt, vagy fürdőruhát visel.  A vizsgálat során ízületek, izmok, idegek és lágyszövetek tesztelése történik.


- Diagnózis, kezelési terv:  A terapeuta a tünetek és a tesztek alapján felállít egy manuálterápiás diagnózist és egy kezelési tervet (rövid és hosszútávú kezelési terv), mely magába foglalja a manuálterápiás fogásokat és az egyénre szabott mozgásterápiát is (gyógytorna gyakorlatokat).


- Manuálterápiás kezelés: A manuálterápiás kezelés speciális fogásokból és technikákból áll, melyekkel a manuálterapeuta egész testre kiterjedően kezeli (manuálterápiás módszertől függően manipulációs és mobilizációs fogásokkal) a vizsgálat során tesztelt struktúrákat. A kezelt testrésztől függően a páciens áll, ül, vagy kezelőágyon fekszik.


- Gyógytorna: Kezelés után a korrigált helyzet megtartása érdekében a terapeuta összeállít egy gyógytorna gyakorlatsort, melyet a páciens időszakos kontroll mellett otthonában gyakorol.
Bizonyos mozgásszervi problémáknál/betegségeknél a megfelelő eredmény érdekében szükség van a manuálterápiás kezelés megismétlésére/kúraszerű alkalmazására illetve a gyógytorna gyakorlatok végrehajtásának ellenőrzésére, a gyakorlatok nehezítésére. Ennek gyakoriságát a beteggel megbeszélve a gyógytornász dönti el, az adott problémától függően.


A manuálterápiás vizsgálat és kezelés időtartama első alkalommal 1-1,5 óra.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.