phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A leggyakoribb játszótéri megfigyelésektől: hű, a gyermeknek mekkora O lába van” a nagyobb leányok jellegzetes X térd eltéréséig ide tartoznak azok az állapotok, amikor az adott végtag tengelyállása valahogy eltér az átlagostól. Szerencsére ezek az állapotok csak 1-2%-ban takarnak kóros eltéréseket. Ezeknek a kezelése viszont szinte minden esetben komoly, fegyelmezett munkát, együttműködést kíván akár műtéti, akár konzervatív eszközökről van szó. A megfigyeléstől kezdve a korszerű sín, ortézis-terápián át a legmodernebb minimál invazív, kis feltárással végzett műtéti beavatkozásokig terjed az elérhető eszközök tárháza. Ezen eltérések kialakulását sokkal könnyebb megelőzni és időben kezelni, mint felnőttkorban egy már kialakult deformitást helyrehozni.

Azok a gyermekeknek az ellátása, akiknek már születésüktől kezdve valamilyen fejlődési rendellenesség, valamilyen rendszerbetegség, esetleg baleset miatt az egyik végtagjuk rövidebb, vagy hosszabb (nagyon nem mindegy!) komoly feladat elé állítják az ortopéd orvost. Az ilyen állapotoknál fontos megtalálni az okot, és igen összetett komoly számolást is igénylő taktikai tervet kell készíteni. Itt nem elég azt tudni, hogy mennyi is a pontos különbség, azt is tudni kell, hogy mennyi lesz, mire a gyermek befejezi a növekedést. Ezt követően nyíltan kell beszélni a deformitás kezelési lehetőségeiről, mely magában foglalja a konzervatív lehetőségeket (cipőmagasítás, protetizálás) az úgynevezett átmeneti növekedés-gátlást (hídlemez, eight plate, csavaros technika) a végleges növekedéslezárás (epiphyesodesis) vagy éppen a műtéti hosszabbítást (fixateur externe, Ilizarov, Monotube). Itt is szeretnék reális alternatívákat mutatni a hozzám fordulóknak.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.