phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Mi a mozgásszervi jógaterápia?

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít, egyre több ember érdeklődését kelti fel a keletről érkezett évezredes hagyományokkal rendelkező jóga és az ehhez kapcsolódó jógaterápia. Ennek egyik ága a mozgásszervi jógaterápia. Vannak, akik egészségmegőrzés céljából, mások a jóga filozófiai rendszerének megismerése, megint mások alakjuk formálása miatt kezdenek jógázni. Fel kell hívnunk azonban a figyelmet arra, hogy a jóga részét képező testgyakorlatok helytelen gyakorlása magában hordozza betegségek kialakulásának veszélyét vagy a már meglévő betegségek súlyosbodását. A mozgásszervi jógaterápia során integráljuk a különböző gyógytornaterápiákat és a jóga által kínált testhelyzetek "ászanák" gyakorlatrendszerét.

Hogyan zajlik a mozgásszervi jógaterápia?

Állapotfelmérést követően személyre- és mozgásszervi betegségre szabottan, hétről-hétre, lépésről-lépésre alakítjuk ki és tanítjuk meg pácienseinknek a számukra gyógyulást hozó és a későbbiekben egészségmegőrző-fejlesztő gyakorlatsorukat. A terápiás órák alatt megtanítjuk a jógapózok helyes kivitelezésének módját. A terápia során gyakran használunk segédeszközöket, amelyek a feladatok pontos és ízületkímélő végrehajtását teszik lehetővé.

Milyen hatás várható a mozgásszervi jógaterápiától?

A gyógytorna és a mozgásszervi jógaterápia segítségével a páciens – a már meglévő betegség súlyosságától függően – idővel tünetmentessé válik és a számára kialakított, alaposan begyakorolt és tudatosított jógagyakorlatokat otthon, vagy az általa kiválasztott jógastúdió óráin biztonsággal gyakorolhatja. Fontos tudni, hogy a jóga komplementer, vagyis kiegészítő egészségtudomány, ami azt jelenti, hogy bizonyos mozgásszervi betegségeknél először a gyógytorna eszköztárát használjuk és a gyógyulás egy pontján túl nyúlunk csak a mozgásszervi jógaterápia kínálta lehetőségekhez. A mozgásszervi jógaterápia csakúgy, mint a jóga "ászanái" vagy a gyógytorna feladatok, kitartó, elkötelezett gyakorlás után hozzák meg gyümölcsüket. A változás először a tünetek csökkenésével, majd eltűnésével, később a test rugalmassá, erőssé válásával jelentkezik.

Egészségközpontunk gyógytornászainak egy része maga is jógagyakorló illetve végzett jógaoktató. A mozgásszervi jógaterápiában végzettségünkkel együtt járó egészségügyi ismereteik és anatómiai tudásuk lehetővé teszi a páciens problémájának megfelelő nehézségi fokú jóga gyakorlatsor kialakítását.

Milyen problémák esetén ajánlott a mozgásszervi jógaterápia?

Míg a jóga őshazájában, Indiában a testtartások gyakorlása már gyermekkorban elkezdődik, a nyugati emberek legnagyobb része felnőttkorban kezdi a "jógázást" már kialakult tartáshibákkal, deformitásokkal, súlyos, vagy kevésbé súlyos mozgásszervi betegségekkel. Gyakran keresnek fel bennünket olyan jógát gyakorló páciensek, akiket a gyakorlásban gátol a már kialakult vagy kialakulóban lévő betegségük. Vannak olyanok is, akik szeretnének elkezdeni jógázni, de nem tudják, hogy az adott problémájukkal ezt megtehetik- e? A mozgásszervi jógaterápia alkalmazási területe sokféle. Használható gerincproblémáknál (derék-nyaki gerincsérv, Scheuermann betegség, funkcionális scoliosis, kisízületi gyulladások-kopások), ízületi betegségeknél (csípő-térd-boka, csukló-könyök-vállízület). Az alkalmazási lehetőségekről kérje ezzel foglalkozó kollégáink felvilágosítását.

Kinek ajánljuk a mozgásszervi jógaterápiát?

A mozgásszervi jógaterápiát ugyanúgy, mint a jógát bárki gyakorolhatja, minden alkat számára vannak megfelelő feladatok kortól és fizikai állapottól függetlenül.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.