phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Mik a Trigger pontok, mik a Tender pontok?

A Trigger és Tender pontok kiváltó okai lehetnek különböző területeken jelentkező fájdalmaknak. Ezek a pontok a bőrön keresztül, az izmokban tapintható csomócskák, borsó méretű "gumók" az izomzatban, illetve az izom-ín átmeneteknél.

A Trigger és Tender pontok kétféle módon reagálnak a mechanikus ingerre, a nyomásra: A Trigger ponthoz mindig tartozik egy terület, ahová a fájdalom kisugárzik, így könnyen összekeverhető az adott terület tényleges elváltozása miatti fájdalommal, a Tender pontok esetében a "csomóhoz" tartozó fájdalom pedig lokálisan, csak helyi módon, az adott területen jelentkezik.

Hogyan kezeljük a Trigger pontokat és a Tender pontokat, miben lehetnek segítségünkre, ha jól diagnosztizáljuk őket?

A Trigger pontok és Tender pontok ismeretének birtokában a fájdalom igazi kiváltó oka könnyen lokalizálható, amely pedig nagyon nagy segítség a differenciál diagnosztikában és kezelésben!

A Trigger pontok és Tender pontok kezelése nagyon egyszerűen történik: a kitapintott pontot addig tesszük ki mechanikus ingernek, amíg az általa kiváltott fájdalom ill. kisugárzási terület csökken vagy megszűnik. Ezek után újra kiváltjuk a fájdalmat, vagy kisugárzást, az adott izom funkcionális megfeszíttetésével, egészen addig, amíg az izomfeszülés közben is minimálisra csökken vagy megszűnik a fájdalom. Ezek után az adott izomszakaszt megnyújtjuk, majd nyugalomba helyezzük.


Trigger és Tender pontok amellett, hogy helyi, vagy kisugárzó fájdalmakat okoznak megnövelik az adott izom tónusát, feszesebbé válhatnak tőlük az izmok is, melynek hatására további panaszok és / vagy tünetek alakulhatnak ki. Ilyenek például:

  • az ín túlterhelése, ín területéről érkező fájdalom, tendopathia
  • ízületi porc- és meniscussérülés
  • ízületi kopás, arthrosis
  • gerincpanaszok, porckorongbántalmak
  • kisugárzó fájdalmak, kisugárzás utánzó, de nem a gerinc idegkilépési helyéről induló-pseudoradikuláris tünetek
  • arc-, fog-, fejfájás

Milyen kezelési reakcióra kell számítani a Trigger pont kezelése közben és a kezelést követő napokban?

A kezelés alatt a pontokban és a kisugárzási területükön fájdalom léphet fel, ami a pontok keringésének javulásával az adott pont kezelésekor rövid idő alatt csökken vagy megszűnik. Ez a folyamat a jele a pont vérkeringésbe való visszakapcsolásának és a gyógyulás első lépése.

A kezelést követő napokban izomláz szerű fájdalom is felléphet a kezelt területen, ami néhány nap alatt elmúlik.

A kezelést követően azonnal "megkönnyebbülés érzés"-ről számolnak be a páciensek, ami a feszült, görcsös izomzat lazulásának és az izmok egymáshoz viszonyított tónus-eloszlás rendeződésének köszönhető. 

Mennyi ideig tart a kezelés? Hány kezelésen kell részt venni?

Vizsgálattal gyakorlati tanácsokkal együtt egy kezelés időtartama 55 perc. Pácienstől és terheltségi szinttől függ, hogy hány kezelésre van szükség. A Trigger és Tender pontok kezelése után célszerű tartásjavító gyakorlatokat és egyéni-, az adottságoknak megfelelő gyógytorna gyakorlatokat tanulni annak érdekében, hogy a túlterheltség az izmokban és ínakban ne alakuljon ki ismét, a Trigger pontok és Tender pontok ne újúljanak ki.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.