phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Miért van szükség a csecsemők vizsgálatára?

A csecsemők, kisgyermekek fejlődése során az ép mozgásfejlődés kiemelt fontosságú.  A születés utáni 2-3 évben az idegrendszeri funkciók a mozgás által, valamint a mozgással bekövetkező tapasztalatszerzés, és érzékelés által fejlődnek. A mozgásért, egyensúlyérzékért felelős agyi területek egy sor más agyterülettel is kapcsolatban állnak. Ahhoz, hogy később a gyermekek összetettebb feladatok elvégzésére is képesek legyenek, fontos, hogy megfelelő mértékben és minőségben gyakorolják a koruknak megfelelő mozdulatsorokat, kényelmesen fel tudjanak venni megfelelő testhelyzeteket a játékhoz. 

A mozgásfejlődés tempója és minősége alapozza meg a későbbi szellemi teljesítményt is. A komolyabb problémák rendszerint már a születés után feltűnnek, de enyhébb esetben hónapokig húzódhat a terapeuta felkeresése, holott minél korábban jelentkezik a család, annál hatékonyabb a terápia. Gyakran otthon végezhető feladatokkal is kiküszöbölhetők az apróbb eltérések.

Mi történik a vizsgálat során?

A terapeuta először alaposan kikérdezi a szülőket a terhesség lefolyásáról, a szülés körüli eseményekről, az első életnapokról, a gyermek napirendjéről, a csecsemő táplálásáról, a család és a baba szokásairól. Továbbá informálódik a szűrések eredményeiről, az esetleges szerzett illetve örökletes betegségekről. Eközben párhuzamosan többnyire a csecsemő spontán viselkedésének, mozgásainak megfigyelése zajlik.

Ezek után kerül sor a csecsemő levetkőztetésére, és a tényleges mozgásvizsgálatokra. A terapeuta megvizsgálja a csecsemő izomtónusát, testtartását, ízületei állapotát, különös tekintettel a csípőízület vizsgálatára, valamint felméri reflexprofilját.

Végezetül a gyógytornász a vizsgálat eredményéről tájékoztatja a szülőt, és szükség esetén tanácsadással, vagy terápiás javaslattal segíti a családot. Amennyiben szükséges, rendelőnkben felajánlja a DSGM vagy Pfaffenrot technika alkalmazását.

Kiknek ajánlott?

Azoknak a szülőknek érdemes felkeresni gyógytornászainkat, akik bizonytalanok gyermekük fejlődésével kapcsolatban. Amennyiben a terhesség illetve szülés körüli eseményekben bármi a szokásostól eltért, bármilyen beavatkozás történt (rizikóterhesség, szülésindítás, burokrepesztés, túl hosszú vagy éppen rohamos lefolyású volt a szülés, a csecsemő adaptációja nem simán zajlott, esetleg oxigénre vagy lélegeztetésre szorult, táplálási nehézség lépett fel) mindenképpen szükséges minél hamarabb megvizsgálni a gyermeket.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.