phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

 

Mikor végzünk általános mozgásszervi vizsgálatot?

 Abban az esetben, ha nincsenek kiemelkedő mozgásszervi panaszok, a mozgásrendszer működésének feltérképezése, diagnosztizálása céljából végezzük, ha a páciens kíváncsi a "gyenge pontjaira", azokra a területekre a mozgás-szervrendszerében, amelyekre nagyobb figyelmet kell fordítania, ha hosszú távon is panaszmentes szeretne maradni.

Mi történik az általános mozgásszervi vizsgálat során?

  • Anamnézis felvétele: A vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, melynek során a terapeuta alaposan kikérdezi a pácienst mozgásszervi történetéről, korábbi panaszairól, sérüléseiről, egyéb betegségeiről. Amennyiben van korábbi orvosi lelet, illetve képalkotó eljárással készült felvétel (Rtg, MR, CT, UH) a terapeuta azt is megnézi és értékeli.
  • Manuális mozgásszervi vizsgálat: A kikérdezés után egy mindenre kiterjedő mozgásszervi vizsgálat következik, melynél a páciens alsóneműt, vagy fürdőruhát visel. A vizsgálat során ízületek, izmok, idegek és lágyszövetek tesztelése történik az aktív és passzív vizsgálati protokoll szerint.
  • Diagnózis, kezelési terv: A terapeuta a tapasztalt tünetek és a tesztek alapján felállít egy fizioterápiás diagnózist és egy kezelési tervet (rövid és hosszútávú kezelési terv), amely magába foglalja az aktív és passzív eljárásokat és az egyénre szabott mozgásterápiát is (gyógytorna gyakorlatokat).
Bizonyos mozgásszervi problémáknál/betegségeknél a megfelelő eredmény érdekében szükség van a kezelések kúraszerű alkalmazására illetve a gyógytorna gyakorlatok végrehajtásának ellenőrzésére, a gyakorlatok folyamatos nehezítésére. Ennek gyakoriságát a pácienssel megbeszélve a gyógytornász dönti el, az adott problémától függően.

A fizioterápiás vizsgálat időtartama 1-1,5 óra.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.