phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share
 

Sokszor merül fel kérdésként, milyen a jó gyermekcipő? Mikortól kell először cipőcskét adni a gyermeklábra és milyen legyen az első gyerekcipő, hogy segítse később az egészséges láb fejlődését? Milyen tulajdonságai vannak a különböző életkorokban és a különböző funkciókat ellátni hivatott megfelelő gyermekcipőnek?

Az első „állás-járás”- funkciót ellátó cipőcske

Az első pillanat, amikor felmerül, hogy ne csak melegítés céljából adjunk pl. télen cipőcskét a gyerek lábára, hanem funkciót is el kell látnia a cipőnek, a fejlődésnek az a szakasza, amikor a gyermek feláll. Ekkor még minden gyerek kicsit csámpásan áll-jár a lábán, ettől nem kell megijedni, viszont az fontos, hogy ha nem természetes talajon kezdi meg az első valódi lépéseket, akkor azt funkcionálisan megfelelő, jól kialakított gyermekcipőben tegye. Természetes talajnak a fű, homok, erdei talaj, kavicságyás számít, hiába van természetes anyagból a lakás padlózata, a parafa vagy akár a fa parketta sem számít természetes talajnak, hiszen beton alapzatra teszik le, ráadásul teljesen sík "terep", ingerszegény, sima, és nem készteti pillanatról pillanatra alkalmazkodásra a lábacskát, amelyen a talpizmok nem tudnak úgy dolgozni, erősödni, mint egy göröngyös talajon!

A felállás-oldalazás időszaka

A felállást követő oldalazó lépegetés időszakában a gyermek lábujjait bekarmolva, szinte belekapaszkodik a talajba. Ilyenkor jobb, hogyha nem adunk még rá valódi cipőt, mert így mezítláb nagyon intenzíven fejlődik a lába. Ebben a rövid időszakban csúszásgátlós zokni vagy puha bőrcipő ajánlható, de a valódi lépegetés elindulásakor ez inkább már csak a természetes talajon jó választás. A járáskezdéskor észlelhető gyakori lábujjhegyezés, „pipiskedés" éppen azokat az izmokat erősíti amlyek a boltozatot létrehozzák, tehát ezt akadályozni – mondjuk egy merevebb talpú cipővel nem célszerű.

A sarok befelé dőlése, a sarokvalgus -calcaneovalgus

Minden egészséges kisgyermek sarka kissé befelé dől és a boka belső része még lejjebb van, mint a külső. Ilyenkor szó sincs arról, hogy a gyereknek „bokasüllyedése” vagy „lúdtalpa” lenne, hanem ez a bokahelyzet a fejlődés egyik fázisa, és nincs szükség kezelésre. A terhelés kialakulásával, az állás-járás gyakorlásával kezd el kialakulni az egyensúly megtartásához szükséges izomzat és ezzel csökken a bokadőlés is. Vannak gyermekek, akiknek a normálisnál kicsit erőteljesebben bedől a bokájuk, ilyenkor az ortopéd orvos supináló (szupinált) cipőt vagy más terápiás lehetőséget javasolhat, ha szükségesnek látja. A megfelelő cipő mindenképpen gyermek és életkorfüggő. Alapbetegség hiányában szinte sohasem javasolt a szupináló sarkú cipő 3 éves kor alatti gyermeknek. A laza ízület, hypotonia, spasztikus betegség egészen más elbírálás alá esik természetesen. Ebben az időszakban -1-3 éves korban- nagyon ritka a valódi panasz, azaz fájdalom a kisgyermekeknél.

A jó gyermekcipő ismérvei

Az önálló járás megkezdésétől, kb. a 11-18 hónapos kortól nagyon fontos a sok mozgás mellett, hogy a kicsi jó cipőt hordjon. A jó cipő az alábbi kritériumoknak felel meg. A gyerekcipő:

  • kérge legyen erős, és viszonylag magas, amely megtámasztja a sarkat minden oldalról, de nem kell mindenképpen  nagyon magasszárúnak lennie hiszen az ún. félmagasszárú cipők már optimalisan megtámasztják a kül- és belbokát
  • legyen megfelelően kialakított kényelmes sarokágya, a szandál ne legyen hátul a saroknál nyitott
  • anyaga legyen bőr, melybe nem izzad bele a láb
  • talpa rugalmas legyen, vásárláskor ezt tesztelve próbáljuk meg félbehajtani a lábbelit
  • belül ne legyen semmiféle betét, mely megemeli a boltozatot, ez indokolatlan és káros ebben a fejlődési szakaszban, hiszen alátámasztva kikapcsolná az izmok tevékenységét, így megakadályozva az erősödésüket

Abban az esetben, ha úgy látjuk, erőteljesebben bedől a gyermek bokája, vagy más alaki eltérést vélünk felfedezni, feltétlenül forduljunk gyermek ortopéd szakorvoshoz tanácsot kérni, s ha tornát is javasolnak, az egyénre szabott gyógytornát-lábtornát gyógytornász segítségével sajátítsuk el! Általában javasoljuk, hogy otthon inkább „benti” váltócipőben járjon a gyermek. Mindenképpen szakítsunk időt a természetben arra, hogy a kisgyermek biztonságos körülmények között, mégis természetes talajon járjon, ez a legjobb tréning a fejlődő izmoknak. Ha szükség van egyéb tornára, ne általános tornát végezzünk leírás alapján, hanem forduljunk gyógytornászhoz, aki egyénre szabottan megtanítja a megfelelő mozdulatokat.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.