phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A hanyagtartás a gerinc oldalnézetből látható görbületeinek fokozódása, amelynek következtében hosszabb távon kérdőjelhez hasonló tartás jön létre. Ez az állapot nem végleges, hiszen a hanyagtartás tudatosan is jól korrigálható: gyógytornász szakértőnk tanácsaival és a kisfilmben bemutatott tornával ehhez kívánunk segítséget nyújtani.

hanyag tartás

Az egészséges gerinc nyílirányú görbületei születéskor még nem láthatóak: ez alól egyedül a keresztcsonti görbület jelent kivételt, amely az összecsontosodott csigolyákból álló csont formája miatt már a születéskor is jól látszik. A nyaki homorulat 3 hónapos kor körül, a hason fekvő baba fejemelése folyamán, a háti domborulat 7-8 hónaposan az ülés során, az ágyéki homorulat pedig a járástanulás időszakában fejlődik ki. A gyermek fejlődése során később kialakuló hanyagtartás okai és fenntartó tényezői igen sokfélék: legelőször említendő az óvodáskori, mozgással teli életmód megváltozása az iskola megkezdésével, ahol elvárt a többórás "mozdulatlan" ülés, valamint a hirtelen csontnövekedés, melyet az izomzat nem képes követni. A nehéz iskolatáskák cipelése szintén nehezíti a gerincet tartani hivatott izmok munkáját, emiatt feltétlenül a két vállon hordott hátizsák javasolt. A törzset tartó izmok gyengesége, valamint az izomzsugorodások fenntartják a helytelen tartást. A sport és a mozgás hiánya szintén fontos rizikófaktorként szerepel, továbbá meg meg említenünk a lelki tényezőket is, hiszen az önbizalomhiánnyal küszködő gyerekek akkor sem tudják kihúzni és "büszkén" tartani magukat, ha a szülő, vagy a testnevelő tanár egész nap ezt sulykolja.

A hanyagtartás önmagában nem betegség, de a legtöbb gerincbetegség ennek talaján alakul ki: az állapot elkülönítendő a Scheuermann-betegségtől, amely egy fiatalkori csigolyanövekedési zavar elnevezése, és ahol a tartás már sokkal nehezebben javítható (a Scheuermann-betegség esetén inkább a kórfolyamatok lezajlása során felmerülő testtartásromlás megelőzése lehet a cél). Ha a gyermekkori hanyagtartással nem kezdenek el időben foglalkozni, akkor a kezdetben jelentéktelennek tűnő problémából később igen komoly gerincbetegségek alakulhatnak ki: ennek oka, hogy felnőttkorban - különösen a rendszeresen végzett ülőmunka során - más ízületi alkotórészek is érintetté válnak, például a szalagok és a porckorong is. A porckorong "kiboltosulása" vagy a rettegett porckorongsérv már komoly panaszokat, például tartós fájdalmat és mozgáskorlátozottságot is okozhat, esetenként pedig műtétet igényelhet.

Megelőzésként csakis a minél több mozgás segíthet: a legcélzottabb hatású mozgásforma az úszás vagy a vízilabda, lányoknál pedig a művészi torna is szóba jöhet (a Nemzeti Alaptantervbe ezen kívül bekerült a helyes testtartásra nevelő gyakorlatok testnevelés órák keretében történő végzése is). Ahol azonban nem részesülnek ilyesmiben a gyerekek, vagy a tartáshiba nehezebben korrigálható, ott feltétlenül javasolt a gyógytornász felkeresése, és az újonnan tanult gyakorlatok rendszeres végzése. A naponta gyakorolt, legalább félórás torna már biztos eredményt hoz.

Filmes összeállításunk a hanyagtartás kezeléséről

A hanyag tartás korrekciós gyógytornája


A hanyagtartás tornával történő kezelése célzott törzsizom-erősítő, valamint nyújtó gyakorlatok végzéséből áll: ezeket a serdülőkor végéig ajánlott napi rendszerességgel végezni, de felnőttkorban is szükséges lehet a gerinc heti többszöri alkalommal történő átmozgatása, valamint az erősítés. A torna lényege, hogy a megfelelő izmok erősítésével, bizonyos izmok nyújtásával, valamint a csigolyaoszlop mobilizálásával a gerincet körbevevő izmok megerősödnek, ezáltal rugalmasabbak lesznek és felszabadítják a gerincet a terhelés alól. Fontos tisztában lennünk vele, hogy a gerincet stabilizáló izmok struktúrájának megváltoztatása akár heteket-hónapokat is igénybe vehet, így az eredmény csak lassan, fokozatosan alakul ki. A videón látható tornát elsősorban hanyagtartás kialakulásának megelőzéséhez, illetve a hanyagtartás javítására ajánljuk.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.