phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A gerincstabilizáló torna egyénre szabott, speciális torna, amely a különböző gerincbetegségek megelőzésére és a már kialakultak gyógyítására szolgál: a gyógytornával kezelhető gerincbetegségek közé tartoznak a derékfájás, a hátfájás és a nyakfájás. A gyógytorna lényege, hogy körültekintő vizsgálattal megkeresik a fájdalom okát és erre dolgozzák ki a megfelelő terápiát: mivel a betegségek és a velük járó fájdalom okai egyénenként különbözőek, ezért a gyógyításukra szolgáló terápia is a kis eltérések miatt kapja meg egyéni jellegét. Gyógytornász szakértőnk összefoglalója.

Kopásos gerincbetegség és porckorong-elváltozások

hatfajdalom

A gerincbetegségek zöme kopásos, orvosi szóval szóval degeneratív eredetű: az életkor előrehaladtával a kopás természetes jelenségnek tekinthető. A porckorongok víztartalma már viszonylag fiatal korban is csökkenni kezd, amivel fokozatosan veszítenek rugalmasságukból: magasságuk ilyenkor csökken és a csigolyatestek közötti rés is keskenyebb lesz, az ízületek alkotórészeinek elhelyezkedése pedig megváltozik. A hosszú ideig tartó fizikai terhelés, veleszületett fejlődési rendellenesség, rossz tartás, elhízás vagy a végtagok hossza közötti különbség által okozott féloldalas terhelés által okozott túlzott terhelést a gerinc csak egy ideig tudja ellensúlyozni, ezt követően azonban panaszok jelentkeznek.

Ha a porckorongok víztartalma egy bizonyos szint alá csökken, akkor nem tudják megfelelően ellátni “lökésgátló" szerepüket, aminek következtében a csigolya szélei ajakszerűen kiszélesednek, és a röntgenfelvételen is jól látható meszesedés, ún. csőrképződés alakul ki. Ennek oka, hogy a szervezet igyekszik a kevésbé teherbíróvá vált gerincrészt megszilárdítani, mintegy hidakat építve a csigolyák közé: ez a természetes védekező folyamat nem feltétlenül jár tartós fájdalommal, csak akkor, ha a csőrök nyomják a közelükben lévő szalagokat, ízületi tokot vagy az izmokat. A porckorongok magasságának csökkenése beszűkítheti a csigolyanyúlványok által képzett csontos csatornát, az ebben futó igen fontos erek és idegek izgalma pedig ugyancsak jellegzetes tüneteket okozhat. Az izmok igyekeznek ehhez az új helyzethez alkalmazkodni: megrövidülnek, valamint feszessé és görcsössé válnak, mivel az ilyen izomzatnak rossz az oxigénellátása (ez akár önmagában is fájdalmas lehet).

A heveny porckorongsérülés azt jelenti, hogy a hátgerinc nagyfokú megfeszülése, túlterhelése miatt a porckorong tokja megszakad és a belső zselés állomány kitüremkedik: ez később nyomhatja a gerinccsatornában futó idegeket, amelyek a láb érzeteit és mozgását irányítják. A heveny porckorongsérülés komoly deréktáji fájdalmat okoz, mely az egyik vagy mindkét láb felé sugárzik (a fájdalom tovább fokozódhat, ha köhögünk vagy tüsszentünk). A lábakban zsibbadás, bizsergő érzés, vagy akár az izomerő gyengesége is kialakulhat. A fájdalom hirtelen kezdődhet, de néhány hét alatt fokozatosan is rosszabbodhat.

Filmes összeállítás a gerinctornáról

Gerincstabilizáló gyógytorna

A videón látható gerinctorna egy általános erősítő-nyújtó-mobilizáló torna bemutatása. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a feladatsor nem egyénre szabott, így bizonyos gerincbetegségeknél egyáltalán nem, vagy csak egyes elemeket kihagyva, másokkal helyettesítve alkalmazható. Az itt bemutatott torna rövidített, egyénenként és betegségenként változó lehet a feladatok ismétlése, üteme.

Gerincpanaszok esetén feltétlenül ajánlott az orvosi vizsgálat. Az orvos által diagnosztizált betegségnél a gyógytornász a páciens korát, izmainak és ízületeinek állapotát figyelembe véve egyénre szabott gyógytornát állít össze, amely pont az apró eltérések miatt kapja egyéni jellegét: a torna lényege, hogy a megfelelő izmok erősítésével, bizonyos izmok nyújtásával, valamint a csigolyaoszlop mobilizálásával a gerincet körbevevő izmok megerősödnek, ezáltal rugalmasabbak lesznek és felszabadítják a gerincet a terhelés alól. Gerincbetegségeknél a fájdalmak elmúlnak vagy jelentősen csökkennek, így megóvjuk a gerincet a további traumáktól.

A tornáról tudnunk kell, hogy az évek során elváltozott szöveti struktúrák bármilyen szintű befolyásolásához rendszeres gyakorlásra van szükség. A gyógytornász a legtöbb esetben csak betanítja a feladatokat (később nehezíthet is ezeken, a fejlődés ütemét figyelembe véve), amit a páciens otthon végez, beépítve a mindennapjaiba. A gerincet stabilizáló izmok struktúrájának megváltoztatása akár heteket-hónapokat is igénybe vehet: ahhoz, hogy az izmokat "beindítsuk", eleinte minden nap ajánlott lehet a gyakorlás, bár ez esetenként eltérő lehet. Az eredmény csak lassan, fokozatosan alakul ki: előbb a tartásunk kezd el változni, esetleges fájdalmaink pedig csak ritkábban és kisebb intenzitással jelentkeznek.

A videón látható tornát elsősorban a gerincproblémák kialakulásának megelőzéséhez ajánljuk, vagyis ez nem a már meglévők gyógyítására szolgál.

A gerincstabilizáló torna célja és gyakorlatai

hatfajas2

A gerincstabilizáló torna segítségével optimális egyensúlyt alakíthatunk ki a csontok, az ízületek és az izmok között: több új tudományos vizsgálat is rámutat a mély hátizomzat gerincstabilizáló szerepének terápiában való fontosságára. A gerincbetegségek főként azokat a betegetek kínozzák, akiknek tartásuk nem megfelelő, izomzatuk gyenge: náluk a megfelelő gyógytornával, rehabilitációval a későbbi panaszok kivédhetők, vagy legalább csökkenthető ezek gyakorisága és súlyossága.

A gerincfájdalmak kialakulásában nagy szerepe van annak, hogy a gyakran egész napos előnytelen terhelés (akár az ülő életmód, akár egy egyoldalú sport) miatt megváltozik a testünket alkotó izmok helyzete. Bizonyos izmok elgyengülnek vagy megrövidülnek, mások pedig túlnyúlnak vagy túlfeszülnek, emiatt gerincünk optimális súlyvonala és súlypontja megváltozik, és rossz testtartás alakul ki. Ha a helytelen testtartás állandósul és huzamosabb ideig fennmarad, az fájdalomhoz vezethet; a visszatérő és ismétlődő fájdalmak kihatással lehetnek közérzetünkre, teljesítőképességünkre és erőnlétünkre is. A torna során az ízületek megfelelő védelmét figyelembe véve átmozgatjuk az egész gerincet, erősítjük a gyengült izmokat, nyújtjuk a bezsugorodottakat és visszaállítjuk az előnyös testtartást, megszüntetve ezzel a már kialakult fájdalmakat.

A gerincstabilizáló torna szakaszai

Erősítés

Az erősítés a törzs izmait erősítő (hátizmok, lapocka körüli izmok, hasizmok, fenék-csípő izmok) dinamikus és megtartott (statikus) gyakorlatokat jelenti. Fontos, hogy bármely gerincszakaszt érinti a probléma, nem elegendő csak a fájdalmas terület izmaira koncentrálni: a helyes izomerő-egyensúly kialakítása érdekében szükség van az összes gerincszakasz megfelelő izmainak erősítésére is. Derékpanaszok esetén például nem elég csak a derék területén található hátizmok erősítése, hanem a hasizmok és törzs összes izmának trenírozása is szükséges (izomerősítésen az adott szakasz összes izomcsoportjának szimmetrikus erősítését értjük).

Sajnos a legtöbb konditermi és aerobik óra csak a hasizmok és a csípőizmok erősítését tartalmazza, a gerinc stabilitása szempontjából legfontosabb hátizmok viszont nem, vagy csak elhanyagolható mennyiségben szereplenek az órákon. Pedig a gerincpanaszok csökkentésénél a gerincet stabilizáló izmok célzott tréningje a legfontosabb: a témában végzett tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy az említett izmok megfelelő tréningje segítségével valóban megelőzhetjük a gerincpanaszok kialakulását, a már kialakultak kiújulásának rizikója pedig már a terápia első évében is 0-30 %-osra csökkenthető. A megerősödött, csigolyákat védő izomzat rendkívül sokat segít a mindennapi életben fellépő gerincet ért terhelések és sérülések csökkentésében.

A mély hátizmoknak fájdalomgátló szerepe is van. Bizonyos gerincbetegségeknél ugyan a csigolyák és a csigolyák közötti ízületek-porcok helyzetét, betegségét már nem lehet 100%-osan meggyógyítani, de az általuk okozott fájdalom ezen izmok erősítésével is csökkenthető, illetve megszüntethető.

Nyújtás és relaxáció

A betegség, illetve a rossz testtartás következtében megrövidült, vagy a torna során megdolgoztatott izmok megfelelő nyújtása, kb. 5-10-percben. Ne feledjük, hogy a nyújtás kiváló stresszoldás is! A gerincbetegségek kialakulásában szerepet játszhat bizonyos izmok rövidülése (pl. a láb hajlító izmaié, a sok üléstől vagy a nyújtás nélkül végzett sportoktól), illetve a betegségek nagy részére az is jellemző, hogy a páciens észrevétlenül, az izmok megfeszítésével reflexesen rögzíti a fájdalmas gerincszakaszt, ami az érintett izmok rövidüléséhez vezethet. A megrövidült, görcsös izomzat szintén okozója lehet a fájdalmaknak, mivel rövidsége miatt nem képes megfelelően összehúzódni, így nem stabilizál kellőképpen, továbbá más izmok működését is gátolhatja.

Egyensúly és koordinációs gyakorlatok: különböző instabil felszíneken végzett egyensúlygyakorlatok, amelyek a megfelelő izmok harmonikus tónusát, működését állítják vissza.

Gerincmobilizálás

Minden irányú átmozgató, vérkeringést serkentő mozgás. A gerincbetegeknek ismerős a helyzet, hiszen a fájdalomtól szinte minden esetben jelentősen beszűkülnek a gerinc bizonyos irányú mozgásai. Ez nemcsak az érintett szakaszra igaz, hanem annak következményeként a szomszédos gerincszakaszokat is érintheti. A mobilizálás lehet aktív (a beteg által végzett tornagyakorlatok), de lehet a gerinc gyógytornász által végzett passzív kimozgatása, mobilizálása is.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.