phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
rendelo11labda
Bookmark and Share

A vállízületről általában

A váll testünk egyik nagyízülete, mely 3 különböző ízületből állva, rendkívül nagy a mozgásterjedelemmel rendelkezik. A vállat izmok, az ízületi tok és szalagok stabilizálják, de pont a nagy mozgásterjedelme az, ami miatt stabilitása veszélybe kerül. A már kialakult vállfájdalom esetén fontos a differenciált diagnózis felállítása, mert könnyen elbagatelizálhatjuk a kialakult tünetet. A fájdalom jellege és helye is sokat elárul a kiváltó okról.

Miért fájhat a vállam? Differenciál-diagnosztika

A vállfájdalmak kialakulásában számos ok szerepelhet. Elsődleges feladat, hogy elkülönítsük a fájdalom jellegének, helyének, akut vagy krónikus voltának, kialakulás körüli eseményeknek ismeretében a lehetséges okokat, kiváltó tényezőket:

  • A fájdalom leggyakrabban a váll traumás sérülésének kísérő tünete. Ilyen pl. a vállficam, ízület körüli törések, ROK (rotátorköpeny - váll körüli izmok egy csoportja) szakadása, húzódása.
  • Kialakulhat kombinálva a kar és mellkas fájdalmával (angina) belgyógyászati, szíveredetű okok miatt is, aminek kizárása fontos a kritikus életszakaszokban és más rizikótényezők megléte mellett.
  • Okozhatja az ízület körüli lágyrészek (izmok, inak) és más járulékos elemek (bursa) gyulladása, impingement syndroma, illetve a váll közép- és időskori elváltozása, a befagyott váll syndroma is.
  • Jelentkezhet a fájdalom az ízület degeneratív elváltozása (ízületi kopás – arthrosis) következtében.
  • Tartási rendellenességek (hanyagtartás, gerincferdülés) gyakran állhatnak a vállfájdalom hátterében.
  • Ülő munka során fent tartott rossz testhelyzet, stresszes életvitel okozta kórós nyakizom feszülések, kialakult Trigger pontok, lelki problémák sem elhanyagolhatók.
  • Kiválthatja fejlődési rendellenesség (pl. plusz nyaki borda), kóros izomfeszülés, az erek, idegek kompressziója  – TOS
  • Nem utolsó sorban gyakori kisugárzó tünete a nyaki gerinc degeneratív folyamatainak vagy porckorong elváltozásainak.

Milyen jellemző tünetekkel járnak az elváltozások?

Traumás sérülésnél (ficamok, törések) az ízület körüli deformitás, a csontok alaki elváltozása jellemző. A fájdalom jelentős, mely a mozgásképességet nagymértékben korlátozza, akadályozza. ROK sérülésnél a mozgatás során jelentkező éles fájdalom mellett a váll aktív kirotációs mozgástartománya beszűkül, vagy kivitelezése lehetetlenné válik.

Belgyógyászati betegségeknél (angina pectoris, infarktus) terhelésre vagy súlyosabb esetben, nyugalomban is jelentkezhet a mellkasi szorító fájdalom mellett a bal váll, lapocka, kar területén a kisugárzó fájdalom, zsibbadás. Gyomorbetegségek, epehólyag problémák, tüdő daganat is okozhat hasonló tüneteket.

Kialakulhat a fájdalom a vállkörüli izmok inas részének degeneratív, illetve a következményes gyulladásos elváltozása miatt. Ilyenkor az adott izom elhelyezkedésének megfelelően, mozgásra, vagy az érintett gyulladásos terület nyomására jelentkezik a fájdalom. Általában a váll-kar oldalsó, elülső részén panaszkodnak a fájdalomról, és gyakran valamilyen nehéz tárgy emelése előzi meg a tünet kialakulását.

Bursitiseknél a kar 90°-os emelésénél jelentkezik az éles fájdalom, mely fokozatosan erősödik a kar további emelésére, mivel a gyulladt nyáktömlő folyamatos nyomás alá kerül. Befagyott vállnál nagymértékben csökken az ízület mozgásterjedelme, a fájdalom jelentős, mely a váll (kar) ki és beforgatására fokozódik.

Helytelen testtartás, tartási rendellenesség hatására a testünkben kialakult fiziológiás izomegyensúly felborul, az izmok diszbalansza jön létre, emiatt számos izomban feszülések alakulnak ki. Jellemző ez a nyakizmok területére is, melyek a fejet tartják, illetve a váll körüli izmokra is, melyek a megváltozott testtartás miatt a mozgások során az élettanitól eltérően terhelődnek. A kialakult fájdalom és a rendellenes terhelés hatására a környező izmok további feszülése jön létre, ami szintén fájdalommal, illetve gyakran az ízülettől távolabb karba, nyakba kisugárzó fájdalommal jár (Trigger pont), nem egyszer okozva gyakori fejfájást.

Nyaki gerinc valamint a porckorongok degeneratív elváltozásai kisugárzó fájdalmat okoznak a nyak, a váll, a kar és a hát területére. Jellemző a nyak, vállöv merevsége, a nyaki gerinc mozgásának beszűkülése, a nyakizmok feszessége, fájdalma, a felső végtag zsibbadásérzete, a kar és kéz erejének csökkenése, szédülés, fejfájás gyakori kialakulása. A kialakult tüneteket a nyaki gerinc mozgatása befolyásolja (nyaki gerincsérv).

Hogy kezeljük a vállfájdalmakat?

Konzervatív kezelés: Fontos a fájdalom csillapítása, a kialakult gyulladás csökkentése, megszüntetése szükség esetén gyógyszeres kezeléssel. Fizioterápiás módszerekkel (gyógytorna, masszázs, elektroterápia) a fájdalom csillapítása mellett a feszes, rövidült izmok lazítása (Trigger pont terápia), nyújtása, a gyengült izmok erősítése; tartáskorrekció, a porckorong elváltozás kezelése (McKenzie módszer), manuálterápiás fogásokkal az ízületi felszínek távolítása, tehermentesítése a célunk. Rendelőnkben a vállfájdalmak kezelésére célzott, egyéni gyógytornát alkalmazunk a differenciál-diagnózis alapján, megfelelő terheléssel, illetve javaslatot teszünk más lehetséges kiegészítő mozgások végzésére.

Műtéti kezelés: Indokolt esetben egyes váll körüli töréseknél, ficamoknál, ROK - rotátor köpeny szakadásánál alkalmazzák. A műtét célja a normál anatómiai helyzet visszaállítása, így a fájdalom csökkentése, megszűntetése mellett a feltételek kialakítása, hogy a beavatkozás után, gyógytornával az ízület keringése, mozgásfunkciója, izomereje javuljon.

Milyen gyógytorna terápiás módszereket alkalmazunk vállfájdalom esetén?

A vállsérülések, illetve egyéb okok miatt kialakult vállfájdalmak gyógytornája mindig egyénre szabott, az egyén terhelhetőségének és tüneteinek függvényében állítjuk össze a speciális gyakorlatsort, amelyet egyes technikákkal igény szerint kiegészítünk. Vállfájdalom esetében szóba jöhet: manuálterápiás kezelés, Trigger és Tenderpont terápia, Terrier technika, stretching, Craniosacralis terápia, Taping módszer

Jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre, kezelésre!

Pesti rendelő: 1054 Bp. Hold u. 15. Kelemen Vanda +36 30 323 0567

Budai rendelő: 1026 Bp. Gyergyó u. 4/a. Holló Tímea +36 30 388 0854

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.