phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A születés után leggyakrabban már észrevehető elváltozásról van szó, amelyet többnyire a szülőcsatornán való áthaladás során létrejövő fejbiccentő izom sérülése okoz. Gyakrabban esik meg nagyobb súlyú csecsemőkkel.

A torticollis megállapítása, jellemzői:

Diagnózist csak ortopéd gyermekorvos állíthat fel, amelyhez döntően elegendő a fizikális vizsgálat. Tisztázandó lehet az esetleges csigolyafejlődési rendellenesség, ez esetben röntgenfelvétel is készülhet. További vizsgálatok elvégzése indokolt, ha hónapok alatt nem javulnak a tünetek gyógytorna hatására, többek között szemészeti vizsgálat, és hallásvizsgálat javasolt.

A Torticollis tünetei:

Megtekintéskor azt láthatjuk, hogy a csecsemő fejét egyik oldalra billentve, ill. ezzel ellentétes irányban enyhén elfordítva tartja. Későbbi észrevétel során már látszódhat a koponya csontjainak aszimmetriája, az egyik oldalon laposabb csont a fej hátoldalán, ill. az arckoponya is felemás képet mutat, amely a folyamatos ferde tartás miatt alakul ki a képlékeny csontos kapcsolatoknak köszönhetően. Valódi torticollis esetében az egyoldali fejbiccentő izom sérülése, részleges szakadása vérömlenyt hoz létre, amely merev csomóként érzékelhető tapintáskor, megtapintásakor a csecsemő gyakran fájdalmat is jelez.

A valódi veleszületett ferdenyakat el kell különíteni az enyhébb fejtartási rendellenességektől, amelyet rendszerint a nyakcsigolyák szülés közbeni elmozdulása okoz, és manuálterapeuta, illetve kiropraktőr orvos nyújthat segítséget az állapot helyreállításában. Jelenleg Magyarországon ezek a gyógymódok csak magánpraxisokban érhetők el.

Előfordulhat egy aszimmetrikus nyaki reflex fokozódása is, amelynek diagnosztikája pedig gyermek-ideggyógyászi feladat.

Milyen gyógytorna terápiás módszereket alkalmazunk torticollis esetén?

Kezelése rendelőnkben különböző manuális technikákkal (Dévény módszer- DSGM, fasciatechika, masszázs) ill. célzott mozgásgyakorlatokkal történik, ezek egy részét a szülőknek is megtanítjuk, hiszen otthoni tornával, masszázs-zsal hatékonyabb a kezelés. Emellett ellátjuk a szülőket tanácsokkal, amelyeket megtartva minden fekvő-, és hordozó-, ill. játszó pozíció kihasználható terápiás céllal.

Késői diagnózis illetve sikertelen terápia esetén műtéti megoldás is indokolt lehet, amely azonban körültekintő születés utáni vizsgálattal, és szakember által végzett gyógytornával elkerülhető.

Jelentkezzen be hozzánk állapotfelmérésre/ kezelésre:

Pesti rendelő: 1054 Bp. Hold u. 15.- Somlai Orsolya +36 20 204 4268
Budai rendelő: 1026 Bp. Gyergyó u. 4/a.- Nyéky Zsófia +36 20 388 0861

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.