phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A térdízületről általában

Testünk egyik legnagyobb erőhatásoknak kitett ízülete a térdízület, mely nagy mozgásterjedelemmel rendelkező, lágyrészekkel kevésbé védett ízület. Számos olyan képletet tartalmaz melynek sérülése, szakadása, kopása panaszok forrásává válhat. A térdízület stabilitását, valamint a nagy terjedelmű mozgását, a bonyolult szalagrendszer – elülső keresztszalag (LCA), hátsó keresztszalag (LCP), belső oldalszalag (LCM), külső oldalszalag (LCL) – valamint a combizomzat és az ízületen belüli rugalmas porcgyűrűk (meniscusok) biztosítják. Mivel hosszú erőkarok mentén nagy erők hatnak, a térd fokozottan sérülékeny a többi ízülethez képest. Az ízület egyik leggyakoribb sérülése a szalagok részleges vagy teljes szakadása.

Hogyan jön létre a szalagsérülés?

Leggyakrabban az elülső keresztszalag (LCA) és a belső oldalszalag (LCM) sérül, ritkábban a hátsó keresztszalag (LCP) és a külső oldalszalag (LCL).
A sérülések sportolás közben, általában versenysportolóknál, illetve alkalomszerű sporttevékenységek során jönnek létre. A térdsérülések egyik gyakori oka a bemelegítés elmulasztása, vagy csak formális végzése, így a hirtelen fellépő erőbehatások következtében súlyos sérülések alakulhatnak ki, hiszen az izomzat nincs megfelelően felkészítve a szokatlanul nagy igénybevételre.

 • LCA - elülső keresztszalag sérülés: A szalag szakadása a térdízület megcsavarodásával, illetve oldalra billenésével jön létre, amikor a láb letapad a talajon és közben a törzs elfordul felette, de gyakran ugrást követő nyújtott lábbal talajra érkezéskor, ha a térd túlfeszített helyzetben van. Nagyon gyakori a labdasportok szerelmesinél, mint pl. labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, a küzdősportoknál, a jégkorongozásnál, korcsolyázásnál, és más télisportoknál, mint pl. síelés, illetve a snowbord.
 • LCM - belső oldalszalag sérülés: Szintén csavarásos mechanizmus vagy a térdet külső oldaláról ért ütések, rúgások hatására jön létre, általában a téli sportok és a labdasportok űzése közben. A két szalag sérülése kombináltan is létrejöhet.
 • LCP - hátsó keresztszalag és LCL - külő oldalszalag sérülések együtt is létrejöhet, szintén csavarásos vagy oldalirányú erőhatásra, ha a térd éppen túlnyújtott vagy túlfeszített (hajlított) helyzetben van. LCP - hátsó keresztszalag önálló sérülése többnyire a térdet előröl ért ütésre jöhet létre (pl. autóbalesetnél a műszerfallal való ütközésnél).

Jellemző tünetek, következmények

 • Elülső keresztszalag sérülésnél a sérülés pillanatában gyakran egy reccsenő, roppanó belső hangjelenség kíséretében éles fájdalmat érez az ember, a térd instabillá válik, bizonyos mozdulatok kivitelezése akadályozottá válik (pl. guggolás, futás). Néhány óra alatt az ízület megduzzad a sérülés során keletkezett vérömleny következtében, így a térdmozgások beszűkülnek, és igen fájdalmassá válnak. Gyakran jár együtt a meniscus sérülésével, ilyenkor a térd elakadhat a nyújtása során.
 • Belső oldalszalag sérülésnél a térdízületi rés alatt vagy felett érezhető a fájdalom, jelentősebb duzzanat nélkül. A fájdalom miatt általában néhány óra múlva a térd nyújtása akadályozottá válik, és nem jár általában instabilitás érzéssel.
 • Hátsó keresztszalag sérülésnél általában a fájdalom és a duzzanat a jellemző, instabilitás nélkül.

Milyen kezelési módszereket alkalmazhatunk szalagsérülések esetén?

Mivel az elülső keresztszalag sérülése súlyos statikai és mechanikai zavart okoz az ízület működésében, ezért fontos a szalag funkciójának mielőbbi helyreállítása műtéti úton (Hamstring plasztika, BTB plasztika).

A műtéti beavatkozás mellett vagy ellen azonban több tényező is befolyással lehet:

 • életkor (általában fiatal, ill. középkorú felnőtteknél, de aktív időseknél is)
 • aktivitási szint (műtét után intenzív rehabilitációs gyógytorna program szükséges)
 • instabilitás mértéke
 • egyéb kombinált sérülés (meniscus, oldalszalag)
 • kooperációs készség


Ha nem közvetlen a sérülést követően végzik a műtéti beavatkozást, akkor a konzervatív kezelésnek megfelelően jegelés, rugalmas pólya és külső térdrögzítő (Brace) viselése mellett azonnal megkezdődik az intenzív gyógytorna a szükséges keringésjavítás, izomerősítés és az ízületi mozgások mielőbbi visszaállítása, valamint a későbbi műtét előkészítése céljából. Előfordul sok esetben, hogy csak konzervatív kezelés jöhet szóba, ilyenkor is a megfelelő intenzív gyógytorna végzése szükséges, hogy a térdet stabilizáló izmokat a lehető legjobb erőállapotra fejlesszük. Fontos a gyógytorna gyakorlatok folyamatos nehezítése, és a propricepciós tréning megfelelő szakember segítségével. A későbbi sporttevékenységek során kerülni kell majd a csavarással járó mozgásokat, indokolt lehet sportolás közben újabb sérülést megelőző térdrögzítő viselése.

Az oldalszalag sérülés kezelése általában konzervatív úton jegeléssel, rugalmas pólya viselésével és gyógytorna végzésével történik. Ritkán szükséges műtéti beavatkozás.

Hátsó keresztszalag sérülése is általában konzervatív kezelést igényel, stabilizálás gyógytornával. Műtéti beavatkozásra általában oldalszalag sérüléssel kombinált esetekben kerül sor.

Rendelőnkben a keresztszalag és oldalszalag sérülések konzervatív, műtétet megelőző és követő kezelésére célzott, egyéni gyógytornát alkalmazunk a megfelelő terheléssel, illetve javaslatot teszünk más lehetséges kiegészítő mozgások végzésére.

Egyeztessen időpontot a térd sérülések kezelésében jártas szakembereinkkel!

Pesti rendelő: 1054 Bp. Hold u. 15. - Kelemen Vanda +36 30 323 0567
Budai rendelő: 1026 Bp. Gyergyó u. 4/a - Madocsai Emese +36 70 310 2351

Milyen gyógytorna terápiás módszereket alkalmazunk térdízületi szalagsérülések esetén?

A szalagsérülések gyógytornája mindig egyénre szabott, az egyén terhelhetőségének és tüneteinek függvényében állítjuk össze a speciális gyakorlatsort, amelyet egyes technikákkal igény szerint kiegészítünk. Térdízületi szalagsérülés esetében szóba jöhet: Propriocepciós tréning, Trigger és Tenderpont terápia, Terrier technika, Stretching, SMR technika, Taping kezelés

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.