phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Miért fájhat a térdem? Térdízületi kopás (Gonarthrosis)

Térdfájdalmak hátterében gyakran az ízület kopása (arthrosis) áll. Az arthrosis egy vagy több ízületnek a lassú folyamatú megbetegedése, melynek előterében az ízületi porc kopása áll. Leggyakrabban a csípő- és térdízület érintett, mivel ide összpontosul a legtöbb teher.

A térd arthrosis kialakulásában számos tényező játszhat szerepet; mint például veleszületett fejlődési rendellenességek, statikai rendellenességek, a porc természetes öregedése, ízület túlterhelése (pl. nehéz fizikai munka, élsport), sportsérülések, traumás sérülések, sebészeti beavatkozások (pl. meniscus műtét), ízületi gyulladások, mozgáshiány, túlsúly, melyek elsősorban az ízületi porc degenerációját vonják maguk után.

Hogy alakul ki az arthrosis? A térd arthrosis kialakulása

Az ízület részei: az ízületi porc, az alatta lévő csont, az ízületi tok, az ízületi folyadékkal telt ízületi rés a szalagrendszerrel és a meniscusokkal. Az ízületi porc porc-sejtekből és a porc-sejtek által termelt anyagokból áll. A porc rugalmas, sima felszínű szövet, melynek feladata a csontvégek súrlódásmentes mozgásának biztosítása. Az ízületi tok belső része az ízületi belhártya, amely az ízületi folyadékot termeli.

Az arthrosis vagy kopás az ízület túlterhelésének hatására jön létre, mely a porc károsodásával kezdődik, a porc elvékonyodik, rugalmassága csökken. Mivel a károsodott ízületi felszínnek ugyanazt a terhelést kell továbbra is elviselnie, mint korábban, a porc bomlásnak indul, felülete rögössé, lyukacsossá válik, így nem tudja biztosítani a súrlódáscsökkentő hatását. A porc alatt lévő csontban a túlterhelés hatására apró csontrepedések (mikrofraktúrák) jönnek létre, melynek védelmére a szervezet az ízület peremszélein új csontszövetet alakít ki. Ez a folyamat a későbbiekben korlátozza az ízület mozgathatóságát. Mivel a porcban nincsenek idegek, ezért az elváltozás kezdetben nem jár fájdalommal , csak később, amikor már kialakul az ízületi tok gyulladása. A fájdalom és a rendellenes terhelés hatására a környező izmok túlfeszülése jön létre, ami szintén fájdalommal, illetve gyakran az ízülettől távolabb kisugárzó fájdalommal jár.

Milyen jellemző tünetekkel jár az elváltozás? A térd arthrosis tünetei

Az arthrosis tünetei igen változatosak és megjelenésüket gyakran befolyásolják az időjárásváltozások. Vannak, akiknek csak múló kellemetlenséget jelentenek időszakosan, de vannak, akiknek megkeseríti az életét az egyre elviselhetetlenebb fájdalom, az egyre merevebb ízületi mozgás, aminek következtében kénytelen lemondani korábban kedvelt szabadidős vagy akár egyes mindennapi tevékenységeiről.

Kezdetben az alsó végtag fáradékonnyá válik, és kisebb-nagyobb terhelések után akár izomláz vagy tompa fájdalom is jelentkezhet. Később a páciensek gyakran panaszkodnak a pihenést követő „indítási fájdalomról", mely néhány lépés, mozdulat után csökken, vagy akár meg is szűnik, miután „bejáratódik" az ízület. Mozgás során (pl. guggolás, leülés, letérdelés) gyakori jelenség, a térd „ropogása". Előrehaladottabb állapotban a gyulladásos tünetek miatt gyakran duzzadt az ízület, tapintásra melegebb lehet, alakja megváltozik, éjszakai fájdalom jelentkezhet. A megváltozott terhelési viszonyok miatt a végtagok és a törzs izomzata a fiziológiástól eltérő mértékben terhelődik, így test szerte fájdalmas csomók (Trigger pontok) alakulnak ki. A betegség végső szakaszában állandósul a térdfájdalom (jellege lehet éles, szúró vagy tompa), a kialakult ízületi kontraktúra miatt látszólagosan megrövidül a végtag és a járás elveszíti harmonikus jellegét, „sántítóssá", a lépcsőn, illetve lejtőn járás bizonytalanná válik. Súlyosabb esetben szinte teljesen beszűkül a térd mozgása, „elmerevedik". A végtag izomzata veszít korábbi erejéből és tömegéből (atrófia).

Vizsgálatok során jellemző röntgen eltérések láthatók (ízületi rés beszűkülése, sclerotikus-meszes felrakódások, peremek megjelenése az ízületet alkotó csontokon), de ezek nem minden esetben vannak összhangban a páciens panaszaival.

Hogy kezeljük a térdízületi kopást? / A térdízület kezelése

  • Életmódváltás: Elsődleges szempont a kezelés során az esetleges túlsúly csökkentése; álláskor, járáskor az ízület túlzott terhelésének mérséklése; mozgásszegény életmód esetén az aktivitás fokozatos emelése; a statikus, rögzített helyzetek kerülése; a gyengült izmok tehermentes erősítése gyógytornával, úszással, kerékpározással.
  • Konzervatív kezelés: Fontos a fájdalom csillapítása, a kialakult gyulladás csökkentése, megszüntetése szükség esetén gyógyszeres, injekciós kezeléssel. Fizioterápiás módszerekkel (gyógytorna, masszázs, elektroterápia) a fájdalom csillapítása mellett a feszes, rövidült izmok lazítása, nyújtása, a gyengült izmok erősítése; manuálterápiás fogásokkal az ízületi felszínek távolítása, tehermentesítése a célunk. Rendelőnkben a térdízületi kopás kezelésére célzott, egyéni gyógytornát alkalmazunk a kopás előrehaladottságának megfelelő terheléssel, illetve javaslatot teszünk más lehetséges kiegészítő mozgások végzésére.
  • Műtéti kezelés: Súlyos esetben (elviselhetetlen fájdalom, jelentős mozgásbeszűkülés) alkalmazzák a különböző műtéti eljárásokat (porcfrissítő beavatkozások, ízületi tehermentesítések, részleges-szánkóprotézis, totál ízületi protézis), melynek megválasztásánál figyelembe veszik a páciens életkorát. A műtét célja a fájdalom csökkentése, megszűntetése mellett az ízületi mozgásfunkció javítása, a deformitás korrekciója; egy ismét jól terhelhető ízület létrehozása. A műtét sikerességének egyik feltétele a megfelelő gyógytorna végzése a beavatkozás előtt és után is.

Milyen gyógytorna terápiás módszereket alkalmazunk térd arthrosis esetén?

A térdízületi kopás gyógytornája mindig egyénre szabott, az egyén terhelhetőségének és tüneteinek függvényében állítjuk össze a speciális gyakorlatsort, amelyet egyes technikákkal igény szerint kiegészítünk. Térdízületi arthrosis esetében szóba jöhet: manuálterápiás kezelés, Trigger és Tenderpont terápia, Terrier technika, stretching.

Pesti rendelő: 1054 Bp. Hold u. 15. - Waszlavik Éva +36 20 982 9792
Budai rendelő: 1026 Bp. Gyergyó u. 4/a - Madocsai Emese +36 70 310 2351

 

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.