phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A teniszkönyök a könyöktájék, illetve a felkarcsont külső területén kialakult tünetegyüttes összefoglaló neve.

A teniszkönyök oka

A csuklót, ujjakat kiegyenesítő (ún. extensor) izmok inának csontos eredésénél kialakuló csonthártyagyulladás.
Napjainkban leggyakoribb a csuklót-alkart-könyököt igénybevevő munkák miatt kialakuló teniszkönyök: a számítógép billentyűzet-egér nem megfelelő használata, zongorázás, tárgyak emelése, csavaró mozdulatok miatt stb... Jelentkezhet sportolás során (tenisz, squash, sífutás), de létrejöhet látszólag ok nélkül, a csuklót, könyököt mozgató izmok harmónikus működésének felbomlása miatt.

A teniszkönyök tünetei

Jellemző az alkarizmok mozgatásakor (főleg csukló-ujjak feszítésekor), a könyök külső oldalán jelentkező fájdalom. Ez a fájdalom kisugározhat az alkar külső részére is. Van, hogy mozgatásra nem jelentkezik fájdalom, de a könyök oldalán található izom-eredés megnyomásakor igen. Tünet lehet az alkarizmok gyengülése, ami nehezíti tárgyak felemelését, megtartását. A fajdalom kiváltható az adott izomcsoport nyújtásakor is (nyújtott könyökkel, lefele néző tenyérrel a tenyér alkarhoz közelítése).

Teniszkönyök kezelése

Legfontosabb lépés az adott izomcsoport tehermentesítése: az alkar, csukló nyugalomba helyezése (csuklórögzítő, rugalmas pólya), illetve megfigyelve, átbeszélve a fájdalmat okozó mozgásokat, azok mellőzése a tünetek megszűnéséig.
Hatásos lehet az adott terület jegelése.

Terápiáink közül teniszkönyök kezelésére ajánlott: a taping, a perifériás idegmobilizáció, különböző lágyrész-technikák, mint pl. a Terrier-technika, Triggerpont terápia, McKenzie- végtagok terápiája.

Teniszezésnél, sífutásnál ajánlott a csukló és az alkar mereven tartása, a kar vállból mozgatása a teniszkönyök elkerülésének érdekében.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.