phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share
 

A Scheuermann betegség (Osteochondrosis juvenilis dorsi)

A betegség oka ismeretlen, 12-14 éves kor környékén kezdődik és 17-18 éves korra zárul le. A folyamat során csigolyatestek csontosodási területén keringési zavar következtében csontelhalás, majd újraépülés zajlik le. Az elhalt csontsejtek helyére porcsejtek telepszenek, amelyekből az idő előrehaladtával csontsejtek képződnek. Amíg ez a folyamat tart, a csigolyatest rendkívül érzékeny a külső erők hatásaira és azoknak megfelelően deformálódik.

A betegség fázisai jól követhetők a röntgenképen és a végstádium is jól diagnosztizálható: deformált csigolyatestek, ékcsigolyák, amelyek fokozott háti domborulatot (fokozott kyphosist) vagy kiegyenesedett ágyéki homorulatot (kiegyenesedett lordosist) hoznak létre, a csigolyatestek deformáltsága gerincferdülést (scoliosist) is kialakíthat. A csigolyatest zárólemeze betöredezett, egyenetlen, gyakori a Schmorl csomó, a zárólemez gyöngyszerű beboltosulása. A folyamat lehet tünetmentes, de háti fájdalommal, fáradékonysággal, mozgáskorlátozottsággal, nyomásérzékenységgel is járhat.

  • Háti lokalizációnál: a háti domborulat (kyphosis) fokozódik, a vállak előreesnek, a nyaki homorulat (lordosis) kompenzatorikusan fokozódik.

  • Lumbodorsalis átmenetben (háti-ágyéki átmenet): relatíve lapos háthoz rövid ívű enyhe domborulat alakul ki.

  • Ágyéki lokalizációnál: az ágyéki homorulat (lordosis) kiegyenesedhet, esetleg enyhe fokú domborulatba mehet át.

Diagnózis felállítás

A fájdalom és mozgásbeszűkülés jelentkezésén kívül kétirányú álló helyzetű röntgen felvétel szükséges.

A Scheuermann betegség stádiumai

  • Kezdeti stádium: 8 éves kor körül kezdődik, fáradékonysággal, hanyagtartással, a gerincmozgások beszűkülésével jár. Azonban fájdalom nélkül is jelentkezhet.

  • Második szakasz: 12-18 év között zajlik le. Háti lokalizáció esetén fokozott háti domborulattal és nyaki-, ágyéki homorulattal, a vállak előreesésével, a medence előrebillenésével jár. A lumbodorsalis átmenetben az érintett szakaszon jelentkező domborulattal, ágyéki szakaszon a homorulat elsímulásával, esetleg domborulat kiálakulásával jár. Erőteljesebb fájdalom, nyomásérzékenység, fáradékonyság is kialakulhat. A gerincmozgások minden irányban tovább csökkennek s az elváltozás aktívan már nem korrigálható.

  • Harmadik szakasz: Végigkíséri az embert egész élete folyamán. A hát- és nyakfájdalom fokozódhat a kialakult statikai elváltozások miatt. Hajlamosíthat a lumbago kialakulására.

A Scheuermann kór általános tünetei

A folyamat lehet tünetmentes, de háti fájdalommal, fáradékonysággal, mozgáskorlátozottsággal, nyomásérzékenységgel is járhat. Háti lokalizációnál:a háti kyphosis fokozódik, ami aktívan nem korrigálható, a vállak előreesnek, a nyaki lordosis kompenzatorikusan fokozódik. Lumbodorsalis átmenetben relatíve lapos háthoz rövid ívű enyhe kyphosis alakul ki. Lumbális lokalizációnál: a lordosis kiegyenesedhet, esetleg enyhe fokú kyphosisba mehet át.

A Scheuermann szindróma érintett korosztálya

A Scheuermann általában 12-14éves korban kezdődik, fiúknál és lányoknál azonos arányban s 17-18 éves korban fejeződik be. Azonban a kialakult deformitások megmaradnak.

Scheuermann kezelése. Scheuermann gyógytorna vagy korzett?

Ortopéd szakorvos majd gyógytornász. A Scheuermann-betegség előrehaladásának leküzdésére egyetlen gyógymód létezik: a folyamatos gyógytorna súlyos esetben korzett (fűző) viselésével kiegészítve. Az egyéni gyógytorna, gerinctorna nem elhagyható vagy nem helyettesíthető.

A kezelés célja a csigolyatest tehermentesítése a gyógyulásig, gyakorlatilag a gerinc növekedésének a befejeződéséig. A gerinc tehermentesítését súlyos esetben műanyag korzettekkel, valósítják meg. A korrekció eléréséhez és fenntartásához elengedhetetlen a gerincet stabilizáló izomzat megerősítése, a rövidült izmok nyújtása. Az egyik leghatékonyabb módszer a Schroth terápia / 3D Scoliosis Terápia. Gerincferdülés (scoliosis) fennállása esetén természetesen a scoliosissal is foglalkozni kell.

Egyeztessen konzultációs időpontot a Scheuermann betegség kezelésében gyakorlott, képzett gyógytornászainkkal.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.