phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Discopathia

gyógytorna

A porckorong betegsége. A porckorong az élet során természetes változásokon megy keresztül. Veszít rugalmasságából, nedvességtartalmából, kollagén rostjai széttöredeznek, lelapul, öregszik. A porckorong már nem képes olyan mértékben ellenállni a rá ható erőknek, mint korábban. A külső rostos gyűrű (annulus fibrosus) rostjai beszakadoznak, állandó terhelés vagy egy hirtelen trauma hatására a belső kocsonyás mag (nucleus pulposus) egy leszakadt része a külső rostos gyűrű (annulus fibrosus) töredezett rostjait maga előtt tolva kiboltosítja a mögötte elhelyezkedő szalagot (protrusio).

Átszakíthatja teljesen az a rostos gyűrűt, de a gerinc melletti szalag ép marad (prolapsus). Átszakíthatja a szalagot is, a leszakadt porckorong darab kizáródhat (discus hernia) és az útjában lévő képleteket, ideggyököt nyomhatja.

A porckorongsérv tünetei

A lumbágónak nevezett tünetegyüttes, amit egyébként még nagyon sokféle betegség okozhat (fejlődési rendellenességek, spondylosis, spondylartrosis - a gerinc kisízületeinek kopása, az ágyéki gerinc gyulladásos betegségei, daganatok, traumák, krónikus izombetegségek, csontosodási zavarok, alsó végtagok hosszkülönbsége, lábboltozati problémák, hasi és mendencei zsigerek betegségei). A lumbágó az ágyéki és keresztcsonti gerincszakaszon fellépő fájdalom, mozgáskorlátozottság, izomspazmus, esetleg kényszertarás együttes jelenléte. Discogen, tehát porckorong eredetű lumbágó esetén a porckorongsérv (discus hernia) okozza a fájdalmat. A sérv vagy kiboltosulás által nyomás alá került ideg lefutásának megfelelően alsó végtagba kisugárzó fájdalom, érzéskiesés, fonák érzés, ínreflexek gyengülése, kiesése, az érintett ideg által beidegzett izmok gyengülése alakulhat ki. (Ischias)

A porckorongsérv terápiája

A porckorongsérv akut szakában ágynyugalom, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, izomlazítók, fizikoterápia enyhítheti a fájdalmat. Azonban ha McKenzie terápiában és / vagy manuálterápiában jártas gyógytornász megvizsgálja a pácienst, nagy valószínűséggel azonnali fájdalomcsökkenést és mozgásképesség javulást tud elérni. A tünetek enyhülésével terhelésmentes gyógytorna, víz alatti gyógytorna és gyógymasszázs alkalmazható. A fájdalom megszűnése után a mély hátizmok lazító, erősítő-, és a hasizmok erősítő gyógytornája javasolt a tartásban részt vevő izmok funkciókárosodásának helyreállítására. Többek között a discogen lumbágó kezelésére alkalmazható a McKenzie terápia, amely kissé eltér a hagyományos gyógytornától, viszont rendkívül hatékony. Műtétre csak akkor kerül sor, ha a konzervatív terápiás eljárások ellenére az állapot rosszabbodik, nem javul, javul, de a tünetek rövid időn belül visszatérnek vagy bénulásos tünet alakul ki, ami konzervatív terápiára nem reagál.

Porckorongsérv esetén kihez forduljunk

Szakorvos majd gyógytornász. Egyeztessen konzultációs időpontot a kezelésben gyakorlott, képzett mozgásszervi szakorvosainkkal, gyógytornászainkkal.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.