phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Irodai torna

A tévé vagy a számítógép előtt, az asztalnál, munkahelyünkön, autóban, buszon, villamoson, metrón vagy órán – ha csak lehet, ülünk. Sőt, valószínű, hogy ön is ülve olvas most. De vajon helyesen ülve?

Most talán kihúzta magát, elgondolkozott azon, hogyan tartja magát – de azt is tudja, hogyan tartsa helyesen? Ha gyakran fáj a nyaka, háta vagy dereka, valószínű, hogy nem. Holcsa Judit gyógytornászhoz legalábbis ezekkel a panaszokkal érkeznek a legtöbben a sportsérülésekből fakadó fájdalom mellett, a szakember pedig a mozgásszegény életmódon kívül a helytelen tartást, azon belül is az ülőmunka során felvett rossz testhelyzetet találja a panaszok hátterében.

Nemcsak a statikus rossz helyzet a baj, problémát okoz az is, hogy rendszeresen egy irányba végezzük el az összes mozdulatot is, ha ülünk. A számítógép előtt előre mozdul a fejünk, a karunk, a vállunk, és nem mozdulunk hátra – mondja Holcsa Judit.

De kezdjük az alapoktól. Ön akkor ül helyesen, ha nem a farokcsonti részre, hanem a két ülőgumóra támaszkodik, dereka harmonikusan homorú, a bordáktól kezdődő háti szakasz pedig lágy ívű domborulatot vesz fel. Nyakát sem tolja előre,a nyak íve szintén enyhén homorú, álla vízszintes helyzetben van, a fejtető felfelé nyújtózik, vállai lazán oldalirányban pihennek. Amikor majd a számítógép elé kerül, figyeljen oda arra is, hogy alkarjait alátámassza, állát pedig húzza hátra, mert a rossz nyaktartás ez akár vérkeringési problémákat is okozhat. Nem is olyan egyszerű a feladat… főként annak tudatában, hogy az ideális ülőfelület szék előrefelé lejt.

Persze a székek nem ilyenek, ékpárnát lehet rájuk venni, vagy olyan billegő ülőfelületet biztosító levegővel töltött párnát, amely bizonyos izomcsoportokat állandó mozgásban tart, így segít a helyes testtartást biztosító izmok tréningezésében is – mondja Holcsa Judit arról, mit tehetünk a helyes testtartáshoz szükséges ideális környezet megteremtéséért. – Ha az asztal magassága nem megfelelő, a székünkön állítsunk.

Ha mégsem ülve, hanem állva olvasná ezeket a sorokat, akkor is érdemes elgondolkodni, helyes-e a felvett testtartás. Ha a térd nem feszül hátra és nem is hajlított, combizmai állandóan munkát végeznek, medencéje középhelyzetben, feje középvonalban van, nincsen gond. Ha azonban törzse csak passzívan támaszkodik, háta hátra, medencéje pedig előreesik, elveszett a helyes tartás.

Hogy mindezt kinek kellene megtanítania már gyerekkorban mindannyiunknak, az jó kérdés – ha panaszaink vannak, akkor viszont gyógytornászhoz fordulhatunk. Amennyiben semmi komoly baj nincs, mindössze tartásunk hanyag, Holcsa Judit szerint már 4-5 alkalom után tudni fogjuk, min kell változtatnunk.

Meg is kell erősíteni az helyes testtartást kialakító izmokat is. Hiába jön rá valaki, hogy kellene állnia, ha azokat az izmait, amelyek ezen dolgoznak, nem használta korábban, akkor nem tudja hosszabb ideig megtartani a jó helyzetet – fűzi hozzá. Kiegészítésnek mindehhez bármilyen sport megfelel, ha egyébként egészségesek vagyunk.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.