phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share
 

Harántsüllyedés (Pes transversoplanus)

bütyök

Ez a statikai lábbetegség, amikor csak a harántboltozat süllyed le, főleg középkorú és idős, hölgyek esetében fordul elő, de napjainkban már egyre jobban teret hódít a fiatalok és férfiak körében is. Kialakulását, alapvetően hajlam határozza meg, de az ortopédiai szempontból nem kielégítő cipők viselése (főleg magas sarkú cipők, kemény rugalmatlan talppal, szűk előlábrésszel) és a testsúly növekedése nagymértékben elősegíti.

A harántboltozat süllyedése miatt a láb elöl nem az I. és az V. lábközépcsont fejecsein, hanem a II.-III. lábközépcsont fejecsein is támaszkodik. A talpon ezeken a helyeken bőrkeményedések alakulhatnak ki, a túlterhelt lábközépcsontok fájdalmassá válnak. A harántboltozat lesüllyedése kapcsán megváltozik az izmok húzási iránya, ennek következtében különböző ujjdeformitások (hallux valgus – az öregujj deformitása, bütyök ill. digitus malleus - kalapácsujj) alakulhatnak ki.

Harántsüllyedés tünetei

állandó fájdalom, az ujjdeformitások miatt cipőviselési problémák

Terápia

Gyógytorna, megfelelő cipő viselése, talpbetét főleg fájdalom esetére, végső esetben műtét.

Harántsüllyedést megelőző torna gyakorlatok

  1. Széken ülünk, egyenes háttal, térdünket derékszögben hajlítva a talp mezítláb támaszkodik a talajon. A lábujjakkal erőteljesen bekarmolunk, a nagylábujj és a sarok között egy alagutat képezünk, néhány másodpercig megtartjuk, majd kisimítjuk a talpat a talajon, terpesztjük a lábujjakat. 15-20x ismételjük. Lehet úgy is gyakorolni, hogy 10-20 másodpercig nem lazítunk, hanem egyre jobban "ökölbe szorítjuk" a lábunkat.
    Tipp: a lábujjakkal bekarmolás végzését úgy lehet megtanítani gyerekeknek, hogy egy ceruzát próbáljon meg felemelni a talajról a lábujjaival és megtartani 10-20 másodpercig.
  2. Az előző mozdulatot végrehajtva előre araszolunk a talajon, majd vissza, 5x haladunk előre és hátra
  3. Megpróbáljuk az öregujjat eltávolítani a többi ujjtól, úgy, hogy a II.-V. ujj a talajon marad mozdulatlanul. Néhány másodpercig megtartjuk, majd lazítunk. 10-15x ismételjük.
    Tipp: Érdemes először csak az egyik lábbal végezni, ill. ha nagyon gyenge az öregujjtávolító izom, kicsit lehet segíteni kézzel, amíg megerősödik.

Hatátsüllyedés esetén kihez forduljunk?

Ortopéd szakorvos majd gyógytornász. Egyeztessen konzultációs időpontot a harántsüllyedés kezelésében gyakorlott, képzett gyógytornászainkkal.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.