phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A golfkönyök kialakulása

Golfkönyök az alkar hajlítóizmainak túlterhelése miatt kialakuló, a könyök belső oldalán jelentkező gyulladásos tüneteggyüttes. A golfkönyök legfőbb tünete a fájdalom, amely azon a ponton jelentkezik, ahol az alkar izmainak inai csatlakoznak a könyök belsejében található csontos dudorhoz. A fájdalom átterjedhet az alkarra és a csuklóra is. Legtöbbször monoton, tartósan végrehajtott dobó, hajító mozdulatok váltják ki, tipikus túlterheléses problémája a golfozóknak, gerelyhajítóknak, falmászóknak, kézilabdázóknak.

A golfkönyök tünetei

Golfkönyök tünetei hasonlóak a teniszkönyök tünetegyütteséhez, de a golfkönyök a könyök belső oldalát érinti nem pedig a külső részét és korántsem csak a golfozók érintettek. Tenisz játékosoknál, és másoknál, akik többször is használják a csuklójukat vagy sokszor összeszorítják az ujjaikat, jelentkezhet golfkönyök. A fájdalom fokozatosan alakul ki, kezdetben csak az ujjak vagy a csukló erőteljes hajlításakor, a kézzel történő fogáskor panaszkodnak róla a páciensek. Ha a túlterhelés továbbra is fennáll, később nyugalmi helyzetben is fájdalmassá válik a belső könyökdudor területe, nyomásra is érzékeny. A könyök ekkor már duzzadt, az alkar, a csukló és az ujjak mozgatása a tenyéri irányban fájdalmas.

A golfkönyök diagnosztizálása

A golfkönyök diagnózisára általában az anamnézis felvétele és a fizikális vizsgálat, valamint a panaszok megítélése elegendő. Előfordul, hogy az orvos röntgenvizsgálatot, vagy ultrahang vizsgálatot kér a könyökízületet alkotó csontok szerkezetének, ill. a lágyrészek állapotának megítélése céljából.

A golfkönyök kezelése

A golfkönyök kezelése általában konzervatív és az esetek 90%-a a kiváltó mozdulatok szigorú kerülése, gyógytorna, Tape és fájdalom- ill. gyulladáscsökkentők szedése hatására meg is gyógyul. A gyógytornász alkalmazhat Tape technikát, amivel mentesíti a túlerőltetett izmokat a további túlterhelődéstől, az orvos javasolhat helyi alkalmazásban gyulladáscsökkentő krémeket, elektroterápiát.

A golfkönyök tünete miatti fájdalom nem kell, hogy távol tartsa a kedvenc tevékenységeitől. Pihenéssel és a megfelelő kezeléssel, újra visszatérhet a napi rutinjaihoz vagy kedvenc sportjához.

Jelentkezzen be tapasztalt szakembereinkhez állapotfelmérésre és a terápiára!

Pesti rendelő: 1054 Bp. Hold u. 15. Waszlavik Éva +36 20 982 9792
Budai rendelő: 1026 Bp. Gyergyó u. 4/a Holló Tímea +36 30 388 0854

 

 

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.