phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
stroch
Bookmark and Share

A gerincferdülések típusai

A scoliosis gerincferdülést jelent. A gerincferdülésnek sokféle típusát különböztetjük meg.

Schroth módszer: a gerincferdülés kezelése

Egyik felosztás szerint az első csoportba azok a görbületek tartoznak, amelyek ismert eredetűek, pl. veleszületett csigolyafejlődési rendellenesség (félcsigolya, blokkcsigolya), izomdisszbalansz a gerincferdülés kialakulásának oka, a másik csoportba pedig azok a görbületek tartoznak, amelyeknek az oka ismeretlen (idiophatiás scoliosis), multifaktoriális hajlam kimutatható, de az egyértelmű ok nem ismert.

Másik felosztás szerint a két nagy csoport a funkcionális és a strukturális gerincferdülés. Azokat az oldalirányú görbületeket nevezzük funkcionális scoliosisnak, amelyeket nem kísér a gerinc torziója, vagyis elcsavarodása, tehát nincs bordapúp és előre hajlított vagy fekvő helyzetben a görbület eltűnik. Ha hosszú ideig fennáll a funkcionális scoliosis, kezelés nélkül könnyen struktúrálissá alakul. Strukturális scoliosis esetében a gerinc háromdimenziós elváltozásáról van szó. Hátulnézetben kialakul az oldalirányú görbület, ehhez csatlakozik a görbületnek megfelelő rotáció, és oldalnézetből a gerinc természetes íveinek, tehát a nyaki és ágyéki homorulatnak, valamint a háti domborulatnak az elsimulása -ez a gyakoribb-, ill. fokozódása. A gerinc egyes alkotóelemein a görbületnek megfelelő elváltozások figyelhetők meg: A csigolyatestek és nyúlványaik a tér minden irányában deformálódnak, a csigolyatestek egymáshoz képest elfordulnak, ezt a háti szakaszon a bordák is követik, így a görbület oldalán hátul kialakul a bordapúp, a másik oldalon elöl képződik egy enyhébb fokú bordapúp, a bordapúpokkal szemben pedig bordavölgyek alakulnak ki. A porckorongok is deformálódnak, korán megkezdődik a porckorongok degenerációja, nagyobb esélyt adva ezzel a későbbi porckorongsérv kialakulásának. A gerinc izmai és szalagjai is követik a csontos elváltozásokat, a görbület oldalán elvékonyodnak, túlnyúlnak, a másik oldalon megrövidülnek, de az izmok mindkét oldalon elgyengülnek.

A scoliosis kezelése

A funkcionális scolosisok időben felismerve a gerinc tartó izomzatának megerősítésével, adott esetben a lábhosszkülönbség kiegyenlítésével meggyógyulnak. Természetesen szükség lehet ezekben az esetekben is a tartásjavító torna mellett a korrekciós aszimmetrikus gyógytornára, a Schroth terápiára, a gerinc 3D Scoliosis Terápiájára is. Strukturális scoliosisok esetében, ahol a legtöbb esetben romlással kell számolni, ortopédiai kezelésre van szükség. A legfontosabb és legegyszerűbb kezelési módszer a korrekciós gyógytorna. Az egyik leghatékonyabb módszer a Katharina Schroth által kidolgozott Schroth Terápia / 3D Scoliosis Terápia, a gerinc háromdimenziós korrekciójára és egy speciális légzési technikára épülő módszer. Az ortopédiai kezelés során szükség lehet, műanyag fűző (korzett) alkalmazására, végső esetben műtéti megoldásra is.

A gerincferdülés kialakulása, ill. romlása

A gerincferdülés kialakulásának időpontja jellemző, ez alapján megkülönböztetünk gyermekkori, fiatalkori és felnőttkori gerincferdülést. A gerincferdülés romlására annál inkább lehet számítani, minél korábbi életkorban jelentkezett. A gerincferdülés kialakulása, ill. romlása döntően a növekedési lökés időszakaira tehető, ugyanis bármilyen okból alakul ki a gerincferdülés, amikor a csontrendszer hirtelen növekedésnek indul, az izom- és ízületi rendszer megerősödése még várat magára. Így a megnövekedett teherkarokat az adott szituációhoz még gyenge izomzatnak kellene megtartani, így a gravitáció, ill. a már fennálló gerincferdülésből adódó aszimmetriák aránytalanul nagy „ferdítő" erőként hatnak. Ezért fontos az időben elkezdett, célzott, egyéni, rendszeresen végzett gyógytorna, Schroth terápia, 3D Scoliosis terápia és adott esetben a korzett kezelés a növekedés befejezéséig, de bizonyos fokú gerincferdülések esetén felnőttkorban is.

Megelőzhető-e a gerincferdülés?

A gerincferdülés kialakulása sajnos nem előzhető meg, de korán felismerhető, és amikor még kisfokú a görbület, rendkívül jól kezelhető, a romlás megelőzhető, és akár teljes gyógyulás is elérhető. Persze ehhez nagyon komoly együttműködésre van szükség a gyerek, szülő, orvos, gyógytornász, esetleg fűzőkészítő mester részéről.

Vannak-e előrejelző tünetek?

Laikusok számára is könnyen észrevehető jellegzetes aszimmetriákat láthatunk gerincferdülés esetén, mint pl. a medence aszimmetriája, ferde állása, oldalra kitolódott helyzete, a törzs és kar által bezárt háromszög aszimmetriája a két oldalt összehasonlítva. Háti lokalizáció esetén hátulról nézve jellegzetes hátra domborodó bordák az egyik oldalon (bordapúp) és vele szemközt a bordák behúzódása (bordavölgy). Ugyanilyen aszimmetrikus behúzódást és kiemelkedést láthatunk hátul a derék tájékon is. A vállak, csuklyás izmok aszimmetrikus magassága, előre, ill. hátra fordult helyzete, a nyak ferde tartása is a gerincferdülés jele lehet. Ágyéki szakaszon jelentkező főgörbület esetén a bordákhoz hasonló aszimmetriát látunk, csak itt az ágyéki gerincfeszítő izomzat egyik oldali elődomborodását és másik oldali behúzódását látjuk.

Javulni fog-e a gerincferdülés, ha rendszeresen tornázunk, vagy csak szinten lehet tartani az állapotot?

A gerincferdülés egyénre szabott terápiával nagyon jól kezelhető. A nagyfokú gerincferdülések esetén szerényebb javulásra, ill. szinten tartásra lehet számítani. Sajnos az is előfordulhat, hogy műtét is szükségessé válik (50-60 Cobb fok feletti scoliosisoknál), de a szakemberek tanácsait betartva a legtöbb esetben javulásra számíthatunk. A legfontosabb és legnehezebb feladat a gyerek, ill. fiatal meggyőzése arról, hogy vegye komolyan a gyógytornát és ha szükséges, hordja fűzőt.

Mekkora mértékű gerincferdüléstől kell korrekciós tornát végezni?

10 Cobb fok fölötti gerincferdülés esetén javasolt a 3D Scoliosis Terápia Katharina Schroth szerint, ill. ugyanez a módszer rendkívül jól alkalmazható hanyag tartás és Scheuermann betegség esetén is.

Mekkora gerincferdülés esetén kell korzettet (műanyag fűzőt) hordani?

A 20 Cobb fokot meghaladó görbületek esetében a növekedési időszakban a Schroth terápia / 3D Scoliosis Terápia mellett fűzőkezelésre is szükség van.

Heti hány alkalommal kell tornázni és egy torna mennyi ideig tart?

A gyógytornát lehetőség szerint minden nap 1/2-1 óra időtartamban kell végezni és ezt ki kell egészíteni heti 3 alkalom Cardio-edzéssel.

Mikor lehet abbahagyni a tornát? Kell-e felnőtt korban tornázni?

Az intenzív gyógytornát a növekedés befejeztével csökkenteni lehet, de ugyanúgy, mint mindenkinek, javasolt heti 2-3 alkalom gerinctorna, hiszen az ülő életmód ellensúlyozására szükségünk van a testtartást javító gyakorlatokra. 30-40 Cobb fok feletti gerincferdülések esetén javasolt felnőtt korban is a háromdimenziós korrekciós torna és a cardiotréning végzése heti 3 alkalommal.

Lehet-e sportolni, testnevelés órán részt venni gerincferdüléssel?

A sporttól nem tiltjuk el a gyerekeket, de a versenysportot, az aszimmetrikus terhelést adó vagy nagy ütközéssel, ugrásokkal, hátrahajlásokkal járó sportokat a gerincferdülés mértékének függvényében mérlegelni kell. A sport kifejezetten támogatja a scoliosisterápiát, ha megfelelő sportot választunk.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.