phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A fejfájások okai és kezelési lehetőségei


Kevesen mondhatják el magukról, hogy még nem volt fejfájásuk az életük során. A fejfájás egy nagyon gyakori panasz, tünet a felnőttek és sajnos a gyerekek körében is napjainkban. Vannak, akiknek csak ritkán okoz panaszt fejfájásuk, ellenben sokkal többen vannak, akik a gyakori, visszatérő fejfájástól szenvednek a mindennapokban. Gyakori kísérő tünet a fájdalom mellett a hányinger, szédülés, egyensúlyproblémák, fáradtság, látás- és beszédzavarok.

Előfordul, hogy a fejfájás egy súlyosabb betegség egyik jelző tünete, máskor csak önmagában jelentkező kellemetlenség. Éppen ezért fontos a fájdalom okának kivizsgálása (belgyógyászati vizsgálat, vérvizsgálat, neurológiai vizsgálat, röntgenvizsgálat, koponya egyéb képalkotó vizsgálata, mozgásszervi vizsgálat, érzékszervek vizsgálata, pszichológiai vizsgálat…stb), majd az eredmények ismeretében a megfelelő kezelés kiválasztása.

A fejfájások típusai, okai, jellemzői


    Megkülönböztetünk primér és szekunder fejfájásokat. A primér fejfájásoknak a hátterében nem áll más betegség, ide tartozik a tenziós fejfájás és a migrén.

Számos ok lehet felelős a fejfájás kialakulásáért:

 • stressz
 • depresszió, szorongás
 • alváshiány, alvászavarok
 • rendszertelen, nem megfelelő étkezés, csökkent folyadékbevitel
 • helytelen testtartás, tartási rendellenességek
 • mozgásszervi elváltozások (feszes, rövidült nyak-, váll-, és tarkóizmok, Trigger pontok, izomgyengeség, kisízületi blokkok)
 • kényszertartásban, kényelmetlen helyzetben végzett munka, a legtöbb ülő-, számítógépes munkavégzés
 • állkapocs-ízületi problémák
 • mozgásszegény életmód
 • menstruáció, terhesség, menopauza
 • gyógyszer mellékhatások pl. antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők


A tenziós fejfájás általában enyhe vagy közepesen súlyos fájdalommal jár, nincs jellemző helye, a fej bármely részén megjelenhet. Általában a tompa, szorító vagy sajgó jellegű, a homloktájékon, illetve a két halántékcsont között jelentkezik. Jellemző az abroncsszerűen szorító fájdalom is, melyhez gyakran társul tarkótáji fájdalom, a fej- és a nyakizmok nyomásérzékenységével, lesugárzó fájdalommal a nyak-vállöv területére.

A migrén rohamokban jelentkező, intenzív, általában féloldali fejfájás. A fizikai aktivitás, mozgás fokozza a tüneteket, ezért gyakran egy csendes, sötét szobában vészelik át ezt az időszakot. Gyakran a fejfájást megelőzőleg az érintettek említenek különböző látászavarokat (vibráló fényérzet, foltos látás), végtagzsibbadásokat, szédülést. Gyakori társtünet a fájdalom mellett a hányinger, hányás, túlzott fény- és hangérzékenység.

A szekunder fejfájások mindig más betegségek kísérő tünete (pl. orrmelléküreg gyulladás, gyengén látás, agydaganat, vérnyomásbetegségek, stroke, agyhártyagyulladás…) vagy valamilyen sérülés (pl. baleset) következtében alakul ki.

Feltétlenül menjen orvoshoz vagy hívjon mentőt, ha az alábbi figyelmeztető tüneteket észleli:

 • hirtelen, villámcsapásszerűen kialakuló, súlyos fejfájás
 • lázzal, nyaki merevséggel, kiütéssel, zavartsággal, görcsökkel, kettős látással, gyengeséggel, testfél zsibbadással, illetve beszédzavarral társuló fejfájás
 • fejsérülést követően, különösen, ha fokozódik a fejfájás
 • tartós és egyre intenzívebb fejfájás, amit köhögés, mozgás, erőlködés, vagy hirtelen mozdulat fokoz
 • gyermek esetében olyan súlyos a fejfájás, ami miatt nem tud közösségbe menni

A fejfájás kezelése

A kezelések között életviteli változtatások, gyógyszeres és alternatív gyógyászati kezelés is szerepelnek.  A gyógyszerek hatékonyan csökkenthetik a migrénes fejfájások intenzitását és gyakoriságát. A megfelelő gyógyszerek és néhány életmódbeli változtatás nagymértékben javíthatja az életminőséget. Stresszoldó technikákkal, pszichés vezetéssel is nagymértékben javítható, megszűntethetők e kellemetlen tünetek. Gyógytorna kezeléssel a helyes fej-, és testtartás elsajátítása, a feszes nyak-, vállöv izmok lazítása, gyengült izmok erősítése, Trigger pontok oldása, kötőszövetek lazítása, nyújtása az elsődleges cél. Manuálterápiás fogásokkal a kisízületi blokkok, állkapocs-ízületi problémák megszűntethetők, masszázs és egyéb lágyrész kezelésekkel a feszült izmok lazíthatók.

Érdemes minél hamarabb utánajárni a fejfájás okának. A terápia megválasztása alapos kikérdezés és vizsgálat alapján történik. Terapeutáink Önnek egyénre szabottan választják ki a legmegfelelőbb terápia-kombinációt a következő lehetőségek közül:

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.