phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share
 

Csontritkulás

Osteoporosis

A csontritkulás vagy osteoporosis a leggyakoribb anyagcsere betegség. Az emberi test fejlődése során csontunknak nagy mennyiségű kalciumra van szüksége. A megfelelő mennyiségű kalciumot az egészséges növekedés során már az anyaméhben felveszi a magzat. A gyermekek csontfejlődéséhez nagyjából napi 500-800 mg, a serdülőkéhez pedig napi 1300 mg kalcium szükséges. A csontok fejlődése nem áll meg a növekedés végével, 30-35 éves korunkig megfelelő mozgással, sporttal, D vitamin, kalcium bevitelével folyamatosan növeljük csontunk sűrűségét, vastagságát. Ebben a korban érjük el csontjaink csúcs tömegét, ami a későbbi évek terhelhetőségét jelentősen befolyásolja. Átlagosan 45-55 éves korunkig a kalcium anyagcsere kiegyensúlyozottan zajlik. Ez azt jelenti, hogy a kalcium csontba való beépülése és a bontása, majd a vizelettel történő kiürülése nagyjából pozitív mérleget mutat. Nőknél a menopauza után az ösztrogén hormon csökkenésével elindul a kalciumvesztési folyamat, eleinte minden tünet nélkül. A csont veszít szerves és szervetlen állományából egyaránt, és mire az első tünetek megjelennek, már évi 2-2,5 %-os veszteséggel számolhatunk. A férfiaknál is jelentkezik a csontok gyengülése, de náluk folyamatosabban alakul ki a betegség. Az életkor előrehaladtával azonban szinte mindenkinél kialakul a csontvesztés folyamata.

Mit jelent az osteoporosis?

A csontok szerkezete romlik, a trabecularis állomány gerendái gyengülnek, a csont a terhelésre kevésbé ellenállóvá válik, egyre sérülékenyebb, törékenyebb lesz. Kompressziós csigolyatörések, csukló, alkar, medencetáji és 70 éves korban intenzíven növekvő előfordulású combnyaktörések jelzik a csontok kritikus állapotát. A betegség kialakulásában szerepet játszik a női nem és az életkor. Fokozott a kalciumvesztés a terhesség, szoptatás alatt. A havi ciklus elmaradása során a hormonális változások miatt erőteljesen megindul a csontleépülés. Számos betegség - felszívódási zavar (gyomor- és bélrendszeri betegségek), immunbetegség, érrendszeri problémák ronthatnak csontjaink állapotán. Bizonyos gyógyszerek, pl. szteroidok, vízhajtók szedése, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, nagy mennyiségű koffein ivása is fokozza a csontállomány leépülését.

Diagnózis

A csontsűrűséget többféle módon is lehet vizsgálni. A csont ásványi anyag tartalmának mérése alapján felbecsülhető a törési kockázat, a betegség nyomon követése és az alkalmazott terápia hatása. Legelterjedtebb vizsgálat a Dual Energy X-ray Absorptiometry, röviden DEXA. A csont állapota az ember nemétől és életkorától függ, ezért a kapott eredmény egy átlagos normál referenciatartomány alapján értékelhető, ez a Z-score érték. Az azonos nemű fiatalkori átlagértéktől való eltérést a T-score mutatja. Ennek értéke -1 és -2,5 között mérsékelt csonttömeg csökkenésről számol be. Ezt az állapotot osteopéniának hívjuk. Amikor a T-score alacsonyabb mínusz 2,5-nél, osteoporosisról beszélünk. Két irányú háti és ágyéki röntgenfelvétel informatív képet nyújt a csigolyák állapotáról és meghatározza a terápia megtervezését. A laborvizsgálatok fontos részét képezi, hogy ellenőrizzék a vérben a D-vitamin szintjét. A D-vitamin nemcsak a csontok egészségéhez, de az immunrendszer működéséhez is szükséges, és a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszik.

Mit tehetünk a csontritkulás ellen?

A csontritkulás 70%-ban örökletes, 30 %-ban környezeti tényezők okozta megbetegedés. Helyes táplálkozás és megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás segít felépíteni és megtartani egészséges csontrendszerünket. Változtassunk táplálkozási szokásainkon, kerüljük a túlzott fehérjebevitelt és fogyasszunk több kalciumban gazdag ételt. A kritikus életszakaszokban is nagyon fontos a kellő mozgás. A szervezet minden alkotóelemének megvan a maga ingere, a csontok egészségét a megfelelő terhelés biztosítja. Használjuk helyesen a csontjainkat, sétáljunk, tornázzunk sokat. Gerinctornával megőrizhetjük helyes tartásunkat, és ezzel megelőzhetjük a csigolyák összeroppanásának bekövetkezését. Ha megfelelően karbantartjuk izmainkat, akkor stabilabban, biztonságosabban tudunk közlekedni, az esések nagy része is elkerülhető. Mindent meg kell tenni annak az érdekében, hogy megelőzzük a csontritkulás okozta töréseket, de ha már bekövetkezett, akkor is van mód arra, hogy megelőzhessük a következőt.

Az osteoporosis torna egyénileg vagy kiscsoportban zajlik, nagy figyelmet fordítva a gerinc támasztóizmainak erősítésére. Fontos az alsó végtag, a comb és különösen a boka, talp izmainak edzése, a biztonságos járás megőrzése miatt.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.