phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Csípőficam, csípőízületi diszplázia

A csípőcsont és a combcsont ízesülésének különböző, újszülött korban már észlelhető eltéréseit értjük ezek alatt. Lényegét tekintve arról van szó, hogy a csecsemő combjai nem terpeszthetőek a megfelelő fejlődéshez szükséges mértékben. Az eltérés születés utáni első hónapokban elkezdett kezeléssel teljesen gyógyítható.

A csípőficam előfordulása

Előfordulása fehérbőrűek és lányok körében gyakoribb, feltehetően a női hormonok lazító hatása miatt is. Kialakulásában családi halmozódás, magzati téraránytalanság, farfekvés, ikerterhesség mind szerepet játszhat. Ritkán már méhen belül ficamodik az ízület, ilyenkor ún. teratológiás ficamról beszélünk.

Szűrővizsgálat, diagnózis

A csípő diszplázia és a csípőficam megállapítása ortopéd gyermekorvos feladata. Ideális esetben sor kerül a csípő fizikális és ultrahangos vizsgálatára születést követően, 3-4 hetes, ill. 3-4 hónapos korban. Hála a korai szűrővizsgálatoknak, a csípőficamból, diszpláziából adódó felnőttkori ízületi kopásos panasz ma már ritka. A ficamodott csípő vizsgálható az ún. Ortolani műfogással, ilyenkor a combcsont feje az ízületbe visszahelyezhető, azonban onnan kiugrik, és ekkor ad jellegzetes hangot. Legtöbb esetben inkább a csípőízület éretlenségével, diszpláziájával találkozunk, amikor a csípőcsonton található vápa - ízületi árok és a hozzá ízesülő combcsont gömbölyű feje nem képez eléggé „összepasszoló” ízületi felszíneket, így speciális műfogással a csípőízületi fej kimozdítható az árokból. Szövődhetnek a csípőproblémák izomtónus eltéréssel, amely csökkent tónus esetén a szokottnál is lazább csípőízületet, illetve fokozott izomtónus esetén kötött csípő képét adja.

Tünetei

A szülő a combokon ránc-aszimmetriát, esetleg nem egyforma lábhosszt érzékelhet, vagy azt, hogy a csecsemő lábait nem egyformán használja.

Kezelése

Csípőficam, Pavlik-kengyel

 A diszpláziás csípőt megfelelő, állandóan fenntartott terpesztéssel lehet csak kezelni. Erre alkalmas eszköz a terpeszpelenka, amelyet az ortopéd orvos ír elő, illetve rövidebb időkre a hordozókendőben, csatos hordozóban való hordozás. A „kenguru" kifejezetten káros, különösen diszplázia esetén, tovább ront az ízület helyzetén, de ép csípőjű csecsemőknek sem javasolt! A terpesztő eszközöket nem helyettesítheti, csak kiegészíti a gyógytorna, hiszen az ízületnek folytonos helyzetkorrekcióra van szüksége ahhoz, hogy a megfelelő mélységű vápa kifejlődjön.
Kiegészíti a kezelést a gyógytornász- által megtanított, napi többszöri otthoni csípőtorna, amelyet minden pelenkázás során el kell végezni.
Ficam esetén ún. Pavlik kengyel alkalmazását javasolja az ortopéd orvos, amelyet folyamatosan visel a csecsemő. A kengyel a csípő mozgásai közben folyamatosan a helyén tartja a combcsont fejét, amíg a csontok így a megfelelő irányban növekednek.

A csecsemők gyógytornászi kezelése rendelőnkben

Rendelőnkben az ortopéd orvosi vizsgálatot követően gyógytornász-mozgásvizsgálati protokoll szerint megvizsgáljuk a csecsemőket, szükség esetén megtanítjuk a szülőknek csípőtornát, valamint megállapítjuk az esetleges izomtónus eltéréseket. Tanácsot adunk a baba tartására, hordozására vonatkozóan. Ha izomtónus eltérés áll fenn, Dévény Speciális Manuális Technikával (DSGM) is tudjuk segíteni a baba szabad mozgását, ép mozgásfejlődését.

Jelentkezzen be hozzánk vizsgálatra:

Pesti rendelő: 1054 Bp. Hold u. 15.- Pollák Szilvia  +36 20 556 4489

Budai rendelő: 1026 Bp. Gyergyó u. 4/a.  Nyéky Zsófia +36 20 388 0861

 

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.