phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Boka sérüléseket gyakran emlegetik úgy, mint sportsérülések. De nem kell, hogy sportoló, vagy akár egy "hétvégi harcos" legyél, hogy kificamítsd a bokád, és fájdalmas legyen. Valami olyan egyszerű, mint pl. egyenetlen felületen járás is okozhat fájdalmas, legyengítő rándulást.

Boka sérülések bárkivel megtörténhetnek bármely életkorban. Ugyanakkor a férfiak 15 és 24 éves nagyobb arányban rizikósak a boka ficam esetében, mint a nők, valamint a 30 évnél idősebbek. A boka ficamok fele fordul elő egy sportolás közben. Minden nap az Magyarországon kb. 500 ember rándítja meg a bokáját. És több mint 30.000 ember látogat el sürgősségi osztályokra minden évben, boka sérülések miatt. A leggyakoribb boka sérülések a rándulások és törések, amelyek magukban foglalják a bokaszalagokat és a csontokat.

Milyen boka sérülések vannak?

Rándulások, húzódások és törések

Bokaficam, bokaszalag szakadásBoka sérüléseket a sérült szövet határozza meg: csont, szalag vagy ín. A boka, ahol három csont találkozik - a sípcsont és a szárkapocscsont az alsó lábszár a hordalékkúp. Ezek a csontokat tartják össze a bokaízület szalagok, amelyek erős gumiszalag kötőszövet, hogy a csontokat a helyén tartsa, miközben engedi bokát normálisan mozogni. Inak csatolják az izmokat a csontokhoz, hogy a boka és a láb mozoghasson, és segítik megőrizni az ízületek stabilitását.

A bokaszalag szakadás egy szünetet ír le egy vagy több helyen. A rándulás a kifejezés, amely leírja kárt szalagok, amikor nyúlt túl a normális tartományban mozog. A ínszalag rándulás terjedhet sok mikroszkopikus repedések a szálakat alkotó a szalag, hogy a teljes szakadás vagy törés. A törzs utal kárt izmok és inak eredményeként húzzák vagy nyúlt túl messzire.

Izom és ín törzsek gyakoribb a lábak és a hát alsó részén. A boka, van két ín, amelyek gyakran feszült. Ezek a peroneális inak, és stabilizálja és védi a bokát. Ezek válhat gyulladt eredményeként túlzott vagy trauma. Akut ín könnyek erednek hirtelen trauma vagy erő. A gyulladás egy ín nevezzük íngyulladás. Mikroszkopikus ín könnyek idővel felhalmozódik, mert az, hogy többször is feszített, és nem gyógyul megfelelően vezet nevezett állapot tendinosis. Inak is megrepedhet. Subluxation utal egy ín, hogy kicsúszik a helyén.

Mik okozzák a boka sérüléseit?

Egy boka sérülés akkor történik, ha a boka ízület túl messze csavart a normál helyzetből. A legtöbb boka sérülés, akár sportolás közben, vagy egyenetlen felületen járás közben fordulhat elő, amely meggátolja a láb és a boka egy természetellenes helyzetét. A természetellenes helyzetét a boka a magas sarkú cipő vagy séta instabil, bő szabású klumpa vagy szandál is olyan tényező, amely hozzájárulhat a boka sérülések. Amellett, hogy a rajta hibás lábbelit, egy boka sérülés történhet eredményeként:

  • Botlás, leesés

  • Ügyetlen leérkezés ugrás után

  • Séta vagy futás egyenetlen felületen

  • Hirtelen hatás, mint egy autóbalesetben

  • Boka csavarodása

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.