phone icon+36 70 383 3443
facebooktwitterlinkedinskypeyelprss
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

Az állkapocsízület jelentősége

Ízületeink közül az állkapocsízület az, amelyet szinte folyamatosan használunk. Mozog, amikor beszélünk, amikor eszünk, egy átlagos nap során akár több, mint 10.000 alkalommal nyitjuk a szánkat, mindig ezt az ízületünket működtetve.

Milyen tünetek esetén érdemes állkapocs ízületi terápiára jelentkezni?

Bár a craniomandibularis ízület (kránium-koponya, mandibula-állkapocs) hasonló felépítésű, mint a többi, hiszen ez az ízület is két, porccal borított csontvég találkozásából áll, amelyet szalagok és ízületi tok vesz körül, mégis különleges igénybevételnek kell megfelelnie.

Túlterheltsége, egyoldali fokozott használata összefügg a testünk többi ízületével alkotott ún. „ízületi lánc”-ban betöltött helyével. A hosszú órákon át végzett ülőmunka, mely során a fej előretolt helyzetbe kerül, a nem megfelelően kezelt stresszhelyzetek, amelyekre sokszor az állkapocs összeszorításával reagálunk, a testtartásban jelenlevő aszimmetriák egyaránt kiválthatnak helytelen pozíciót, többletfeszülést ezen a területen.

Ennek tünetei az alábbiak lehetnek

  • Pattogás, kattogás szájnyitáskor
  • Éjszakai fogcsikorgatás
  • Fogtáji és arcfájdalom fogászati probléma nélkül
  • Fejfájás, migrén
  • Fájdalom az ízületben szájnyitáskor
  • Nehezen kivitelezhető szájnyitás pl. fogorvosnál
  • Fülzúgás, egyensúlyzavarok, fülfájdalom

Kezelési módszerek

Rendelőnkben elsősorban Craniomandibularis terápiával tudunk segíteni a hozzánk forduló pácienseken, kiegészítésként a Craniosacralis (kranioszakrális) terápiát ajánljuk.

Hogyan zajlik egy kezelés?

Craniomandibularis terápia során a gyógytornász feltérképezi az állkapocsízület mozgásainak mértékét, a fájdalmak helyét, az ízület állapotát, illetve a panaszokhoz hozzájáruló tartási rendellenességeket. Az arc és nyak területén található izomfeszültségeket speciális nyomásokkal oldja, illetve a szájüregbe gumikesztyűben benyúlva segít az állkapocsízület mozgásain javítani. A kezelés otthon végzendő feladatokkal egészül ki.


Egyeztessen időpontot terapeutáinkkal!

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.