phone icon+36 70 383 3443
SpineArt Egészségközpont | Gyógytorna Rendelő
Bookmark and Share

A hanyag tartás korrekciós gyógytornája

Mivel a hátfájásnak számos kiváltó oka lehet, létfontosságú a fájdalom pontos okának meghatározása, amiben gerinc szakorvosa, gyógytornásza segíteni fog.

Lehet, hogy nem emlékszik arra amikor „meghúzta a hátát", mindenesetre a gerince nem felejtette el, és a fájdalom megpróbálja a problémát jelezni. Vagy lehet, hogy azt sem tudja, hogy valami problémája van a gerincének, egészen addig, amíg egy rossz mozdulat nem okoz derékfájást.

A hátfájás néhány tipikus oka

 • Öregedés: A korral az ínszalagok megvastagodnak, a lemezek kiszáradnak – ez csak egy része azoknak a változásoknak, amelyek történnek velünk, ahogy öregszünk. Ezek a gerincben bekövetkező korfüggő változások olyan zavarokhoz vezethetnek, amelyek nyomást hoznak létre a gerinc idegeiben – a gerincfájdalom, zsibbadtság, és gyengeség tüneteit produkálva.

 • Mindennapi élet: A feszültség és érzelmi feszültség azt okozhatják, hogy az izmok összeszorulnak és összehúzódnak miközben izomfájdalmat és izommerevséget tapasztalunk. Amióta „lejöttünk a fáról" testsúlyunk nagy részét a hátunkon cipeljük. Ha máshol nem a hátunkon biztosan érezzük a mindennapi modern élet eredményét: megkeményedett izmok és fájdalmas mozdulatok.

  Továbbá a mód, ahogy átéljük a napot, szintén lehet a hátfájdalom oka. A helytelen testtartás – hosszú ideig nem megfelelő módon történő ülés vagy állás – szintén okozhat hátfájást. A derékfájdalom a nehéz fizikai munkát végzők gyakori panasza.

  Ha nem megfelelő emelő technikákat használ például egy doboz könyv emelésekor, igazán meg tudja sebezni a hátát.

  Még az egészséges általános tevékenységek is okozhatnak izomrándulást vagy fokozott igénybevételt, amik hátfájáshoz vezethetnek. A kertészkedés, tenisz, lovaglás, és biciklizés: potenciálisan mind meg tudja sebezni a hátat.

 • Sérülések és balesetek: Könnyen el lehet törni egy gerinccsontot egy eséssel vagy autóbalesetben. Ha csontritkulásban szenved, mégnagyobb az esélye, hogy csontját törje.

  Lehetnek sportsérülései, mint például olyan fájdalom, amit a labdarúgás közben többször elszenvedett sérülés okoz. Ezek a hirtelen, váratlan hátfájdalmak a legtöbb esetben közvetlen orvosi felügyeletet igényelnek.

 • Túlsúlyosság: A túlsúly megemelkedett nyomást és feszültséget kelt a gerincben. A felesleges kilók a hátfájáson kívül hozzájárulnak sok egyéb ismert tünet kialakulásához.

 

Olvasson tovább a gyógytornászaink által alkalmazott gyógytorna terápiás módszerekről honlapunkon, vagy
egyeztessen konzultációs időpontot a módszerek alkalmazásában gyakorlott, képzett gyógytornászainkkal.

Copyright © 2017 Spineart Egészségközpont. Minden Jog Fenntartva. 

Felhasználási feltételek

Minden esetben konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával, a konkrét egészségügyi problémájával kapcsolatban.
A Spineart.hu nem nyújt orvosi tanácsadást, diagnózist vagy kezelést. A honlapon közölt információk nem helyettesítik a szakorvos véleményét az adott páciensnek megfelelő eljárásról.